Accountants waarschuwen KNVB: helft profclubs staat op omvallen

Print
Accountants waarschuwen KNVB: helft profclubs staat op omvallen

Accountantsorganisatie NBA heeft bij de KNVB de noodklok geluid over de staat van het betaalde voetbal in Nederland.

In een open brief waarschuwt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants de bond dat een kwart van de eredivisieclubs en tweederde van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie meer schulden dan bezittingen hebben. Hun voortbestaan zou daarmee op het spel staan.

Zestien van de 34 betaaldvoetbalorganisaties zouden in financieel zwaar weer verkeren, meldt de NBA, een beroepsgroep bij wie 21.000 accountants zijn aangesloten.

Kwetsbaar

,,Mede door de grote nadruk op de sportieve prestaties zijn clubs financieel kwetsbare organisaties”, zo staat te lezen in het flinke document van de NBA, dat zich baseert op cijfers van het seizoen 2017-2018. ,,Al meerdere jaren is er bij veel clubs sprake van een negatief exploitatieresultaat vóór transferopbrengsten. Uit de beschikbare informatie blijkt dat de transferopbrengsten jaarlijks sterk wisselen. Dit zorgt voor een eveneens zeer wisselend nettoresultaat met in veel gevallen een minimaal of zelfs negatief eigen vermogen. De financiële weerstand is in veel gevallen nihil. Aan het eind van het seizoen 17-18 ging het om een kwart van de Eredivisieclubs en zelfs tweederde van de clubs in de Eerste Divisie.”

De NBA adviseert de KNVB clubs te dwingen grotere financiële buffers aan te leggen. ,,Een negatief eigen vermogen betekent voor een organisatie dat haar voortbestaan bedreigd wordt. Er zijn geen financiële buffers om tegenvallers op te vangen; de club heeft geen weerstandsvermogen. Zij kan alleen nog duurzaam blijven voortbestaan als de geldstroom in de toekomst gegarandeerd blijft. De financiële afhankelijkheid van sportieve resultaten zoals Europees voetbal of niet degraderen maakt clubs kwetsbaar. De mogelijkheid om tussentijds extra inkomsten te verkrijgen door ‘spelers te verkopen’ is tot twee momenten in het jaar beperkt. De verleiding ontstaat om het ene gat met het andere te vullen. Om bijvoorbeeld sponsorgelden die voor een volgend seizoen zijn ontvangen, al te gebruiken om het lopend seizoen door te komen.”

Ten onrechte

De clubs uit met name de eredivisie maken zich volgens de NBA ten onrechte geen zorgen. ,,Ze stellen dat een negatief eigen vermogen geen probleem is omdat de waardestijging van zelf opgeleide spelers bij het vermogen opgeteld zou moeten worden. Door deze stille reserves zou het eigen vermogen in de jaarrekening feitelijk positief zijn. Dit betekent dat het eigen vermogen wordt opgehoogd met verwachte-, nog niet behaalde resultaten in verband met transfers van spelers in de toekomst. Dit is op grond van verslaggevingsregels echter niet toegestaan.”