FNV dreigt met acties ziekenhuizen

Print
FNV dreigt met acties ziekenhuizen

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD/ANP

Er komen mogelijk acties in ziekenhuizen als er geen nieuwe cao komt voor het personeel. Daarmee dreigt vakbond FNV, die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een ultimatum heeft gesteld tot en met 3 juni.

Volgens FNV is er na maanden onderhandelen nog altijd geen goed bod. De NVZ biedt een loonsverhoging van gemiddeld 2,5 procent per jaar voor een tweejarige cao, maar dat vindt de bond te mager.

FNV wil dat de 200.000 ziekenhuismedewerkers er 5 procent salaris per jaar bij krijgen. Daarnaast wil de bond een extra toeslag als mensen op korte termijn wordt gevraagd om extra te werken, en goede afspraken over arbeids- en rusttijden. Verder moet flink geld worden gestoken in het opleiden en begeleiden van zowel bestaande ziekenhuismedewerkers als nieuw personeel.

Actieberaad

Als de NVZ niet over de brug komt, dan wordt er nog op de middag van 3 juni een actieberaad gevoerd, waarschuwt de vakbond. ,,De werkgevers staan volledig los van de werkelijkheid. Zij verliezen de gezamenlijke zorg voor het aantrekkelijk maken en houden van het werk volledig uit het oog”, zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg en Welzijn.