Metershoog bronzen beeld van Tajiri op klaarlichte dag gestolen

Print
Metershoog bronzen beeld van Tajiri op klaarlichte dag gestolen

Het beeld werd weggehaald uit de tuin van kasteel Scheres. Afbeelding: Giotta Tajiri

Baarlo -

Een bronzen knoop van Tajiri is dinsdag op klaarlichte dag gestolen uit de tuin van kasteel Scheres in Baarlo, waar de familie van de kunstenaar woont.

Stichting Baarlo Leeft! meldde de opmerkelijke kunstroof op Facebook. Het beeld is 2,50 meter hoog en weegt naar schatting 700 tot 800 kilo. Dochter Giotta Tajiri liet aan Piet van der Haas van Baarlo Leeft! weten dat het kunstwerk ergens tussen 10.45 en 12.30 uur is weggehaald. Ze ontdekte in de vroege middag dat de bronzen sculptuur niet meer op zijn plek stond. Volgens haar was het een geplande actie. „De dieven hebben ons huis in de gaten gehouden en gewacht tot we even weg waren. Ik hoorde later van een vriendin dat zij er tegen 11.00 uur langs is gereden en zag dat de poort dicht was, terwijl wij deze open hadden gelaten.”

Het beeld, genaamd Koan, was pas enkele maanden terug in Baarlo, nadat het twee jaar in een beeldentuin in Zwolle had gestaan. Shinkichi Tajiri maakte tal van kunstwerken in knoopvorm, het werd zijn handelsmerk. De Amerikaanse kunstenaar van Japanse afkomst overleed in 2009.

De kasteelbewoonster en kunstenares heeft inmiddels aangifte gedaan van de brutale kunstroof. Het is nog onduidelijk of de politie de diefstal gaat onderzoeken. Van der Haas noemt het onbegrijpelijk dat de daders ongemerkt hun slag hebben kunnen slaan, te meer omdat het beeld vlakbij de ingang stond en vanaf de weg goed zichtbaar was. Hij roept mensen die mogelijk iets gezien hebben via Facebook op om met hem contact op te nemen. Ooggetuigen kunnen zich melden via baarloleeft@baarlo.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen