Scholenkwestie verdeelt gemeenteraad van Beekdaelen

Print
Scholenkwestie verdeelt gemeenteraad van Beekdaelen

De school in Merkelbeek weer ter discussie stellen is volgens wethouder Peter Janssen (CDA) van onderwijs een verkeerd signaal. Afbeelding: Johannes Timmermans / archief De Limburger

Bingelrade / Jabeek / Doenrade / Merkelbeek / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Schinveld / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Een voorstel om te bekijken of er één school moet komen voor Doenrade, Jabeek, Bingelrade en Merkelbeek krijgt net geen meerderheid. Twaalf raadsleden stemden dinsdagavond laat tegen, tien voor. Drie raadsleden van oppositiepartijen Beekdaelen Lokaal en VVD waren afwezig.

Terwijl wethouder Peter Janssen (CDA) van onderwijs fel tegen het voorstel is om een nieuwe scholenfusie te overwegen, staat CDA-fractievoorzitter Twan Schevers er wel achter. Schevers zal Janssen naar verluidt later dit jaar opvolgen als wethouder. Hij vindt net als het grootste deel van zijn fractie dat de gemeente serieus moet kijken naar de clustering van scholen, al is het voor hem geen uitgemaakte zaak dat er een fusieschool moet komen voor de vier dorpen. Ook voor Beekdaelen Lokaal en VVD staat dat niet helemaal vast.

Ouders

Janssen verwerpt het voorstel, omdat hij al met de schoolbesturen Movare en Innovo in gesprek is over een integraal plan voor de huisvesting van twee overblijvende scholen in Bingelrade en Merkelbeek. Bovendien vindt hij dat de keuze van de plek van scholen een zaak is van schoolbesturen en ouders, die kozen voor de fusie van Doenrade en Merkelbeek. De gemeente investeerde veel geld in de fusieschool in Merkelbeek. Die school nu weer ter discussie stellen is volgens Janssen een verkeerd signaal.

Goedkoper

Volgens oppositiepartijen VVD en Beekdaelen Lokaal zijn veel ouders voor één school in het gebied van de vier dorpen. De derde oppositiepartij D66 ziet niets in hun voorstel. Volgens fractieleider Rodney Swelsen is Innovo vooral enthousiast omdat een nieuwe school goedkoper in onderhoud is. D66 en de bestuurspartijen vinden een veilige verkeersroute voor de kinderen die nu van Doenrade naar Merkelbeek moeten belangrijker dan de vraag of er één fusieschool moet komen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen