Pensioenuitvoerder APG trekt loon van mannen en vrouwen gelijk

Print
Pensioenuitvoerder APG trekt loon van mannen en vrouwen gelijk

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

/ Heerlen / Hoensbroek -

APG, de pensioenuitvoerder van het ABP met het hoofdkantoor in Heerlen, trekt de lonen van vrouwen gelijk met die van mannen. Een ‘unieke maatregel in Nederland’, zo stelt de FNV..

Uit intern onderzoek van het APG is gebleken dat 13 procent van de vrouwelijke medewerkers minder betaald kreeg dan mannelijke collega’s in gelijkwaardige functies. „Daarbij was sprake van een volledig onverklaarbaar verschil”, legt een APG-woordvoerder uit.

De in totaal 125 vrouwen om wie het gaat, krijgen vanaf 1 juni een salarisverhoging. In sommige gevallen gaat het om een verhoging van rond de 10 procent, maar gemiddeld lag hun salaris 2,2 procent onder dat van gelijkwaardige mannelijke collega’s. Het APG, waar in totaal zo’n 3000 personen werken, wil niet zeggen wat de maatregel in totaal kost. „Maar we voeren het zo uit dat de pensioendeelnemers er niets van merken.”

Uniek

Wilfred Beens, vakbondsbestuurder van de FNV, noemt het gegeven dat APG de daad bij het woord voegt uniek. „Er wordt veel over gesproken, maar APG stelt een voorbeeld. Nu een schaap over de dam is volgen er hopelijk meer. Een verschil in loon tussen mannen en vrouwen mag niet bestaan.”

Ook de politiek roert zich. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen diende in maart een wetsvoorstel in om gelijke beloning tussen mannen en vrouwen wettelijk af te dwingen. Daarover moet nu eerst de Tweede Kamer een beslissing nemen.

Het APG gaat zelf nog verder onderzoek doen. Zo moet de vraag nog worden beantwoord hoe het verschil in salaris heeft kunnen ontstaan. Het salaris dat de betreffende vrouwen hebben misgelopen wordt niet terugbetaald. „We lossen het nu in een keer op, maar daar houden we het bij.”

De Limburgse werkgeversorganisatie LWV vindt de stap van APG een goed voorbeeld. „Ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen met gelijke ervaring is onacceptabel. Dat is een miskenning van vrouwelijk talent. Het APG stelt een goed voorbeeld.”

Bij APG, met het hoofdkantoor in Heerlen, werken zo’n 3000 mensen, onder wie 960 vrouwen. 13 procent van de vrouwelijke medewerkers kreeg gemiddeld 2,2 procent minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Bij de overige 840 vrouwen was er geen verschil in salaris met mannelijke medewerkers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen