Muren Notre-Dame dreigen bij storm in te storten

Print
Muren Notre-Dame dreigen bij storm in te storten

Afbeelding: AP

De Notre-Dame in Parijs, die vorige maand door een felle brand grote schade opliep, is instabiel. Experts van de universiteit van Versailles analyseerden de schade en becijferden dat de muren op dit moment niet meer bestand zijn tegen windsnelheden boven 90 kilometer per uur.

De kathedraal kon voor de brand windstoten van 220 km per uur aan. De ingenieurs pleiten voor een dringende versteviging van de hele structuur van de kathedraal. Doordat het dak en de torenspits bij de brand verwoest werden, komt de veiligheid van de Notre-Dame in het gedrang. De structuur van de gotische kathedraal rust niet op zware muren, maar op een skelet van gegroepeerde steunpilaren, luchtbogen en tegengewichten.

Lees ook: Limburgs plan voor herstel verwoeste Notre-Dame in Parijs

Dat skelet is door de brand instabiel geworden. Bovendien zijn de stenen van de muren zwak geworden door de impact van het vuur, tonnen bluswater en het gesmolten lood van de dakbedekking. Bij het herstel van de Notre-Dame moet volgens de experts dan ook in de eerste plaats de structuur verstevigd worden.

Allesomvattend project

Architect Francesco Bandarin, voormalig directeur van het World Heritage Center van de Unesco, stelt dat de heropbouw een allesomvattend project moet worden voor de hele structuur van de kathedraal. Twee dagen na de brand nodigde de Franse president Macron architecten uit binnen- en buitenland uit om een voorstel voor een nieuwe torenspits in te dienen.

Muren Notre-Dame dreigen bij storm in te storten
Herstelwerkzaamheden aan de Notre-Dame in Parijs. Foto: AFP

Maar Bandarin ziet geen heil in de restauratie van aparte delen zoals het dak, decoratieve elementen en de torenspits. Hij wijst erop dat het gewicht van die spits bijdroeg aan de stabiliteit van de gehele kathedraal. Dat is een van de redenen waarom Bandarin pleit voor een integraal project waarbij ontwerp en uitvoering van de plannen niet los van elkaar mogen staan. Gevreesd wordt dat de restauratie van de Notre-Dame dan ook langer zal duren dan de vijf jaar die Macron in het vooruitzicht stelde.

Volgens het boekje

Bandarin wijst er daarnaast op dat de Notre-Dame op de Werelderfgoedlijst staat. Dat betekent dat de principes van conservatie, restauratie en heropbouw van de World Heritage Convention gerespecteerd moeten worden. ,,Wat verloren ging, moet hersteld worden. Dat sluit het gebruik van moderne technieken en materialen, brandpreventiemaatregelen en geavanceerde bewaking niet uit.”

Lees en bekijk ook: Video: Zo ziet binnenkant van de Notre-Dame eruit 1 maand na brand

Ook wis- en bouwkundige Paolo Vannucci, die in 2016 voor de Franse overheid een vertrouwelijk rapport schreef over de te verwachten schade na een mogelijke brand, sluit niet uit dat er muren van de kathedraal afgebroken moeten worden. ,,Als kalksteen wordt blootgesteld aan hitte van 800 tot 1000 graden, wat het geval moet zijn geweest tijdens de brand, treedt een proces op waarbij de steen poreus wordt. Worden die stenen daarna nat, dan brokkelen ze af. Het is niet uit te sluiten dat in het bovenste deel van de kathedraal, de muren die direct aan de hitte werden blootgesteld gesloopt moeten worden.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen