Venlose wethouder feliciteert overleden oud-politicus met verjaardag op Facebook

Print
Venlose wethouder feliciteert overleden oud-politicus met verjaardag op Facebook

Wethouder Ad Roest feliciteert iedereen met wie hij gelinkt is op Facebook en Linkedin met zijn of haar verjaardag. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De Venlose wethouder Ad Roest feliciteerde de eind vorig jaar overleden oud-wethouder van Tegelen Pierre Janssen op Facebook met zijn verjaardag. De zoon van Janssen noemt het mooi dat er nog aan zijn vader gedacht wordt.

‘Goedemorgen Pierre, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag, en een hele mooie dag gewenst’, schrijft de Venlose wethouder Ad Roest (EENLokaal) maandagochtend om 7.09 uur op de tijdlijn van de Facebookpagina van Pierre Janssen. De voormalig politicus zou die dag 79 jaar zijn geworden, ware het niet dat Janssen eind november overleed.

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo sprak voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op 19 december enige minuten over Janssen. Hij nam in 2014 na ruim dertig jaar afstand van de politiek. Hij was onder meer wethouder namens het CDA in Tegelen en later ook raadslid in Venlo voor lokale partijen. De gemeenteraad én het college van B & W herdachten Janssen daarop een moment in stilte.

‘Pijnlijk’

Roest noemt zijn felicitatie achteraf ‘pijnlijk’. „Ik was blij dat ik er door iemand op geattendeerd werd en heb het inmiddels weggehaald.” Hoe het kon gebeuren? „Je krijgt op Facebook iedere dag een melding van wie er jarig is. En het is mijn gewoonte om iedereen op Facebook en Linkedin met zijn verjaardag te feliciteren. Ik had de link met Janssen niet gelegd, heb hem persoonlijk ook niet gekend.”

Venlose wethouder feliciteert overleden oud-politicus met verjaardag op Facebook
Foto: Facebook

Roest, die overigens niet de enige is die Janssen feliciteerde, gaat zijn felicitaties voortaan waar mogelijk beter checken. „Maar je hebt gewoon niet iedereen in beeld. Op Linkedin heb ik 2000 connecties. Maar ik vind gewoon dat je interesse moet tonen naar je contacten, ik krijg er ook altijd positieve reacties op.”

Facebook biedt familieleden en goede vrienden van een overleden iemand de gelegenheid een account een ‘herdenkingsstatus’ te geven. In dat geval worden geen verjaardagsherinneringen verstuurd aan connecties. Naaste familieleden kunnen Facebook vragen een account te verwijderen. De zoon van Pierre Janssen, Pieter, zegt dat hij dat binnenkort eens uit gaat zoeken. „Ik was me er oprecht niet van bewust dat het account nog bestond”, aldus Janssen. „Maar het is aan de ene kant hartstikke mooi dat er nog aan hem gedacht wordt.”