Tranen in de Kamer na aardbeving Groningen: ‘Minister Wiebes, meer tempo!’

Print
Tranen in de Kamer na aardbeving Groningen: ‘Minister Wiebes, meer tempo!’

Boosheid en vertwijfeling bij de slachtoffers in Groningen. Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer heeft minister Wiebes van Economische Zaken wéér op het hart gedrukt om haast te maken met de afhandeling van schades en de versterking van huizen in Groningen.

Weinig Kamerleden vertrouwen erop dat de VVD-minister de klus kan klaren.

Tranen en boosheid bij Groningse Tweede Kamerleden woensdagmiddag tijdens een debat over de gaswinning. ,,Ik heb me niet vaak zo boos, zo verdrietig en zo verslagen gevoeld’’, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De nieuwe aardbeving van woensdagochtend komt bij haar aan ‘als een vuistslag in de maag’.

Lees ook: Groningen opgeschrikt door forse aardbeving met kracht van 3.4

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is geëmotioneerd. ,,In Groningen voltrekt zich een ramp, die eindeloos lang duurt en waar maar geen antwoord van de overheid op komt. Groningers worden vermalen in bureaucratie.’’

Tranen in de Kamer na aardbeving Groningen: ‘Minister Wiebes, meer tempo!’
Minister Eric Wiebes (VVD). Foto: ANP

Het is niet voor het eerst dat minister Wiebes de volle laag krijgt. Groningse regiobestuurders klagen al langer over gedraal met de afhandeling van duizenden schademeldingen en de versterking van huizen.

‘Onorthodoxe maatregelen’

,,Ik denk dat velen al machteloos waren en dat zullen ze misschien nog meer worden’’, reageert Wiebes op de kritiek. ,,We moeten er alles aan doen om te zorgen dat die mensen hun schade vergoed krijgen en zich veilig voelen. Méér vaart, méér tempo.’’

Lees ook:Negentig schademeldingen na aardbeving

Wiebes zegt de gaskraan sneller te willen dichtdraaien en ‘onorthodoxe maatregelen’ niet te schuwen. Ook coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat het daarvoor tijd is. Maar wat die onorthodoxe maatregelen precies inhouden, wordt tijdens het debat niet duidelijk.

Waarschijnlijk komt er een regeling waarbij duizenden oude schademeldingen met een gemiddeld bedrag van zo’n 5000 euro sneller worden afgehandeld. ,,Zodat we een grote stapel in één keer kunnen wegwerken’’, zegt Wiebes. Hierover is nog overleg gaande. ,,Nu nieuwe dingen verzinnen, zou echt heel goedkoop zijn’’, reageert Wiebes op de vraag om direct nieuwe maatregelen bekend te maken.

Op verzoek van de SP komt er binnenkort een nieuw debat over de problemen in Groningen, waarbij ook premier Rutte moet aanschuiven.