Roda vraagt faillissement aan als er voor dinsdag geen deal is

Print
Roda vraagt faillissement aan als er voor dinsdag geen deal is

Afbeelding: ANP

Kerkrade / Eygelshoven -

Als er voor dinsdag geen akkoord is met een investeerder, zal Roda JC besluiten faillissement aan te vragen. De noodlijdende club heeft dan hoogstwaarschijnlijk nog maar twee weken om het einde van het bestaan af te wenden.

Dat bevestigt Huub Mullenders, die als adviseur de belangen van Roda-eigenaar Frits Schrouff behartigt.

Tekorten

Roda JC kampt met serieuze financiële problemen en moet voor 15 juni een sluitende begroting hebben ingediend bij de KNVB. Schrouff, die zijn club de laatste jaren met miljoenen euro’s overeind hield, heeft aangegeven dat hij de tekorten niet langer wil ophoesten. Als er binnen vijf dagen geen akkoord komt met iemand die dat wel wil doen, zal de faillissementsaanvraag in gang worden gezet. Wanneer dat faillissement dan ook daadwerkelijk wordt uitgesproken, is nog de vraag. Volgens Mullenders zal dat waarschijnlijk op dinsdag 11 juni gebeuren, waardoor Roda nog twee weken heeft om het noodlot af te wenden.

Aankomende dinsdag zijn de aandeelhouders van Roda in vergadering bijeen om de penibele situatie te bespreken. Naast Schrouff, die 79,8 procent van de club in handen heeft, zullen daar ook vertegenwoordigers van Aleksei Korotaev (20 procent) en het zogeheten gouden aandeel (0,2 procent) aanwezig zijn. Ook de gemeente Kerkrade, eigenaar van het Parkstad Limburg Stadion, is gevraagd te komen.

Ponomarev

Mullenders en Schrouff zijn op dit moment nog in gesprek met drie partijen die interesse hebben getoond om Roda over te nemen. Wie dat zijn, is onduidelijk. Zeker is wel dat Mikhail Ponomarev van dat gezelschap geen deel meer uitmaakt. In de onderhandelingen met de Russische zakenman is recent een kink in de kabel gekomen. Ponomarev is op dit moment de baas bij de Duitse club KFC Uerdingen en mag om die reden volgens de Nederlandse regels Roda niet overnemen. De oplossing die daarvoor in zicht was, is er uiteindelijk niet gekomen. Over hoe serieus de gesprekken met de andere kandidaten zijn, wil Mullenders niets kwijt. “Er is nog van alles gaande. Het kan goed zijn dat het in schoonheid sterft, maar de zaak kan ook nog in een stroomversnelling komen.”

Karel Bouckaert, die een ondersteunende rol in de directe vervult en in die hoedanigheid nauw betrokken is bij de zoektocht naar een overnamekandidaat, blijft ondertussen hoop houden. De voormalig voorman van de G7, het ondernemersgezelschap dat de club voor Schrouff saneert, wil nog niet van opgeven weten. “Dat doen we pas als we weten dat het echt niet meer gaat. Zo ver zijn we nu nog niet. Het is spannend, maar we zoeken nog steeds naar een oplossing.”