Subsidie voor inwoners Parkstad die regenpijp afkoppelen

Print
Subsidie voor inwoners Parkstad die regenpijp afkoppelen

De regenpijp afkoppelen is gemakkelijk Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Heerlen / Brunssum / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

De Parkstadgemeenten gaan burgers aanmoedigen maatregelen te nemen om wateroverlast te voorkomen. Burgers die hun regenpijp afkoppelen van het riool kunnen subsidie krijgen. Daar is jaarlijks ruim een half miljoen euro voor beschikbaar.

We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval en langdurige droogte. Daar zijn veel riolen niet op voorbereid, met wateroverlast tot gevolg. Om te voorkomen dat straten blank komen te staan bij hevige regenval, kunnen burgers die hun regenpijp afkoppelen van het riool en het water in hun groene - niet betegelde - tuin laten stromen, subsidie krijgen.

De subsidie is bedoeld voor mensen met een eigen woning die nog zijn aangesloten op een regenwaterriool en die bereid zijn maatregelen te treffen om het water op eigen terrein vast te houden. De subsidie kan oplopen tot 10 euro per vierkante meter.

De Parkstadgemeenten met uitzondering van Kerkrade stellen samen in drie jaar ruim acht ton ter beschikking, en Waterschap Limburg en de provincie dragen eenzelfde bedrag bij. Kerkrade heeft nog geen besluit genomen over de afkoppelingssubsidie. Dat voorstel wordt eind juni behandeld in de gemeenteraad.

Meer info op www.waterklaar.nl/parkstad