Chaos rond uit­slag Songfesti­val: totalen klopten niet, meer punten voor Duncan

Print
Chaos rond uit­slag Songfesti­val: totalen klopten niet, meer punten voor Duncan

Duncan Laurence. Afbeelding: Getty Images

De einduitslag van het Eurovisie Songfestival is plotseling veranderd. De jury van Wit-Rusland heeft namelijk een fout gemaakt bij het uitdelen van de punten zaterdag. Organisatie EBU komt nu met het schaamrood op de kaken met de aangepaste uitslag.

.

Wit-Rusland heeft per ongeluk de verkeerde punten aan de verkeerde landen gegeven. Zo kreeg bijvoorbeeld Israël de felbegeerde ‘douze points’, maar hadden die twaalf punten eigenlijk naar Malta moeten gaan.

De eindstand ziet er nu voor veel landen anders uit. De top vier blijft ongewijzigd, wel heeft winnaar Duncan Laurence 6 punten meer gekregen waardoor Nederland nu met 498 punten is geëindigd. Zweden staat nu op nummer vijf in de lijst van 26 deelnemers. Noorwegen, oorspronkelijk vijfde, moet het nu met een zesde plek doen. Dat is slecht nieuws voor het zingende trio Keiino (bestaande uit Alexandra Rotan, Fred-René Buljo en Tom Hugo Hermansen).

Lees ook: De trotse familie van Duncan: ‘Ik heb geschreeuwd en gehuild’

Cyprus en Malta zijn twee plekken omhoog geschoten, respectievelijk naar 13 en 14. Wit-Rusland (nu 23), San Marino (19), Albanië (17) en Noord-Macedonië (7) stegen een plek. Slovenië (15) en Frankrijk (16) stonden eerst twee plekken hoger. Ook Duitsland (nu 25), Estland (20) en Servië (18) staan in het nieuwe overzicht één plaats lager.

De EBU betreurt dat dit is gebeurd. De organisatie laat weten dat er een onderzoek wordt ingesteld. ,,Om zowel de artiesten als de EBU-leden die hebben deelgenomen te respecteren, willen we de eindresultaten corrigeren in overeenstemming met de regels. De correcte jurypunten zijn nu toegevoegd aan het scorebord’’, luidt het statement.

Duncan schrijft geschiedenis en wint Eurovisie Songfestival. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen