Toch klein plusje voor Venlo door incidentele meevallers

Print
Toch klein plusje voor Venlo door incidentele meevallers

Het Stadskantoor in Venlo. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De gemeente Venlo heeft het jaar 2018 toch afgesloten met een klein overschot op de begroting. Begin deze maand hield Venlo nog rekening met een tekort van 3,3 miljoen euro. Nu blijkt dat de gemeente 2,1 miljoen euro overhoudt op een begroting van 450 miljoen euro.

Dat resultaat is een lichtpuntje voor de gemeente Venlo, die de afgelopen vier jaar tijd veertig miljoen euro verloor door overschrijdingen van zorguitgaven. In 2017 verloor de gemeente nog 25 miljoen euro.

Het feit dat Venlo over 2018 alsnog in de plus eindigt, is met name te danken aan incidentele meevallers op het gebied van zorg. Binnen het zogeheten sociaal domein had Venlo een eenmalig voordeel van 2,35 miljoen euro.

Reserves

Andere eenmalige grote voordelen hebben geen effect op het resultaat. Zo werd de uitkering van 22 miljoen euro uit een landelijke stroppenpot voor de zorgtekorten toegevoegd aan de reserves. Dat gebeurde ook met de negen miljoen euro die Venlo overhield aan de verkoop van de gemeentelijke parkeergarages aan Q-Park.