Roermond en Weert geselecteerd voor ‘tiny forest’

Print
Roermond en Weert geselecteerd voor ‘tiny forest’

Een tiny forest moet vooral kinderen meer bewust maken van de natuur. Afbeelding: Getty Images

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Roermond en Weert zijn dit jaar als enige gemeenten in Limburg geselecteerd door natuurorganisatie IVN om zogeheten tiny forests te planten.

In totaal heeft IVN dit jaar vijftien gemeenten uitgekozen als ‘partnergemeente’ van de 37 die zich aangemeld hadden. Een tiny forest is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan (ongeveer 200 vierkante meter). De minibossen hebben als doel bewoners en vooral kinderen meer bewust te maken van de natuur.

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van honderd tiny forests. De natuurorganisatie wil die samen met partnergemeenten realiseren. Vorig jaar zijn twaalf gemeenten geselecteerd. Bij het bepalen van de keuze let IVN onder meer op spreiding over het land, motivatie, draagvlak en een goede samenwerking met de buurt.

Roermond gaat drie tiny forests aanleggen. Het eerste bos moet er dit najaar komen. De andere twee staan voor volgend jaar op de rol. Locaties zijn nog niet bekend. Al heeft stichting ‘Wij zijn Maasniel’ zich al gemeld voor de aanleg van zo’n bos.