Negen jaar cel voor onder schot houden van 13-jarig kind bij woningoverval

Print
Negen jaar cel voor onder schot houden van 13-jarig kind bij woningoverval

De overvallers gaven zich in Ospel uit voor agenten van een arrestatieteam. Afbeelding: Opsporing Verzocht

Ospel / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De 33-jarige Berry A. uit Sittard moet negen jaar de cel in voor zijn aandeel in een gewapende woningoverval in Ospel. Die uitspraak deed de rechtbank in Roermond gisteren.

De overval heeft op 5 augustus 2017 plaatsgevonden in een woning van een pluimveehouder en zijn gezin. In het dorp werd op dat moment de wielerkoers Tour d’Oospel gereden.

Daarbij is de toen 13-jarige zoon des huizes onder schot gehouden en vastgebonden, net als zijn gealarmeerde vader en een huisvriend. Via DNA op de munitie in een vuurwapen dat de daders in Ospel achterlieten, kwam de politie bij A. uit waarna in zijn woning in oktober 2017 ook een deel van de buit is teruggevonden. De verdachte kwam in februari vorig jaar op vrije voeten om bij de geboorte van zijn kind te kunnen zijn.

Lees ook: Nepagenten die 13-jarige thuis vastbonden bij overval gefilmd

Negen jaar cel voor onder schot houden van 13-jarig kind bij woningoverval
De overvallers bij de woning in Ospel. Foto: Opsporing Verzocht

Impact

Dat A. tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleef zwijgen, neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. A. had de politie door het delen van informatie op het spoor naar de andere daders (ze waren in totaal zeker met drie mannen) kunnen zetten. De rechter acht deelname aan de gewapende overval door Berry A. bewezen, net als zijn bezit van nepvuurwapens en munitie en een deel van de buit waaronder vernielde smartphones van de slachtoffers. „Vanwege de enorme impact die de overval op het gezin heeft gehad, de vermomming van de overvallers als agenten van een arrestatieteam en de manier waarop de overval is voorbereid door bijvoorbeeld het meenemen van tiewraps om de slachtoffers vast te binden”, veroordeelde de rechter Berry A. tot 9 jaar cel met aftrek van voorarrest.

Hoger beroep

Advocaat Peer Szymkowiak laat desgevraagd weten namens zijn cliënt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank. „De normale straf ligt volgens de richtlijn rond de vijf jaar, dit is bijna het dubbele.” Berry A. zal in afwachting van het hoger beroep niet worden vrijgelaten, heeft rechtbankvoorzitter Vincent van Deventer de aanwezige slachtoffers tijdens de uitspraak op het hart gedrukt.

Lees ook: ‘Bevallingsverlof’ voor man die wapen op 13-jarige zou hebben gericht

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee