Nieuwe aanwinst voor Oorlogsmuseum Overloon: zeer zeldzame codeermachine

Print
Nieuwe aanwinst voor Oorlogsmuseum Overloon: zeer zeldzame codeermachine

De zeldzame codeermachine. Afbeelding: Oorlogsmuseum Overloon

Overloon -

Het Oorlogsmuseum in Overloon heeft een bijzondere Enigma-codeermachine bemachtigd.

Directeur Erik van den Dungen noemt het apparaat een van de hoogtepunten uit de collectie van het Brabantse museum. Enigma-machines zijn vooral bekend door het gebruik ervan door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Herkomst

Het exemplaar in Overloon is van het zeer zeldzame type G. Een particulier bood de codeermachine aan. Hij was van zijn broer geweest. Het museum doet onderzoek naar de precieze herkomst. Het serienummer zit dichtbij dat van apparaten waarvan bekend is dat ze in de jaren 30 door de Nederlandse marine werden gebruikt.

Alan Turing

De versleuteling van berichten bleek tijdens de oorlog niet waterdicht. De Britten slaagden erin veel codes te ontcijferen, onder meer door de inzet van wiskundige en computerpionier Alan Turing. Zo kregen ze inzicht in de geheime strategieën van de Duitsers.

Van den Dungen had al bij zijn aantreden een dergelijk apparaat bovenaan zijn verlanglijst staan. ,,Het voelde zo bizar toen ik na dertien jaar eindelijk een Enigma-codeermachine voor mijn neus had staan’‘, zegt hij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →