Wilfried de Jong interviewt in Ulestraten sporters met hersenletsel

Print
Wilfried de Jong interviewt in Ulestraten sporters met hersenletsel

Wilfried de Jong steunt de actie Hersenstrijd van de Meerssense hersenchirurg Marcel Ariës. Afbeelding: De Limburger

Ulestraten / Meerssen / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Maastricht / Itteren -

In het kader van de actie Hersenstrijd, praat Wilfried de Jong zaterdag in Ulestraten met sporters die hersenletsel opliepen.

De Jong praat vanaf 12.00 uur op Kasteel Vliek met Stig Broeckx die als professioneel wielrenner van de Belgische wielerploeg Lotto-Soudal in mei 2016 tijdens een wielerwedstrijd werd aangereden door twee motoren. Hij kwam ten val en lag maandenlang in coma. Zijn revalidatie wordt momenteel door vele Belgen gevolgd op televisie.

Revalidatie

Jelle van Gorkom, die tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016 zilver behaalde bij het BMX’en, liep bij een val tijdens een training in Papendal in 2018 ernstig hersenletsel op. Hij revalideert momenteel in het Daan Theeuwes revalidatie centrum in Woerden.

Derde gast is Nathalie Sieben, die in september 2006 zwaar hersenletsel opliep toen ze als fietser werd aangereden door een auto. Tot die tijd was ze arts-patholoog in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht.

Brein

Maar wat is nu precies ernstig hersenletsel? Hoe werkt dat brein? En als je het overleeft, hoe ziet je leven er dan uit? Welke beperkingen blijven over? En wat betekent deze plotse gebeurtenis voor familie en vrienden? Al deze vragen komen aan bod tijdens de bijeenkomst, die toehoorders na afloop ook de gelegenheid biedt om onder vier ogen met de gasten te praten.

De actie Hersenstrijd is een initiatief van de Meerssense neuroloog/traumatoloog Marcel Ariës, verbonden aan het Maastrichtse ziekenhuis. Hij probeert op inspirerende manieren voorlichting te geven aan mensen die met hersenletsel geconfronteerd worden en met diverse acties geld in te zamelen voor onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.