Boete voor chillen aan Roermondse Maas de versnipperaar in

Print
Boete voor chillen aan Roermondse Maas de versnipperaar in

Wie het bord verboden toegang negeert, riskeert een boete van 104 euro. Afbeelding: Getty Images

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Twee 17-jarige meiden uit Roermond hoeven geen boete van dik honderd euro te betalen omdat ze afgelopen zomer lagen te zonnen op een verboden plek.

De kantonrechter oordeelde dat de 17-jarigen weliswaar schuldig zijn, maar omdat er sprake is van willekeur als het gaat om het bestraffen van jongeren die op de bewuste locatie chillen, vond ze een boete van 104 euro niet op zijn plaats.

De 17-jarigen bevonden zich op 25 juli vorig jaar samen met twee vriendinnen en drie andere jongeren op de steiger bij het voormalig brandstofdepot van Shell aan de weg Voorstad St. Jacob, nabij jachthaven Het Steel. Het Shellterrein is verboden voor onbevoegden, maar het hekwerk was volgens de jongeren destijds open en duidelijke verbodsborden ontbraken. Die zijn pas naderhand bij de ingang gezet. De locatie is in de zomer een favoriete chillplek voor de jeugd die vanaf de steiger af en toe een frisse duik in de Maas neemt.

Absurd

Een boa van stadstoezicht die de bewuste dag een kijkje kwam nemen, slingerde drie meiden op de bon. Eén persoon uit het vierkoppige vriendinnengroepje kreeg geen bekeuring, toen ze meldde haar identificatiebewijs niet op zak te hebben. Ook de drie aanwezige jongens hebben volgens de vriendinnen geen bon gehad.

De drie ‘pechvogels’ tekenden bezwaar aan. Twee van hen - nummer drie heeft nog steeds niks gehoord - mochten hun bezwaar donderdag voor de kantonrechter toelichten. Advocaat Gitte Stevens, die de 17-jarigen kosteloos verdedigde vanwege „de absurditeit van de hele kwestie”, verzocht de rechter het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren, omdat er sprake is van willekeur en het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden. De officier van justitie hield het op een voorwaardelijke straf. Het werd uiteindelijk een rechterlijk pardon: schuldig, maar geen straf omdat sommige overtreders niet zijn beboet en andere zaken waarschijnlijk zijn geseponeerd.