Benedetti sprint naar ritwinst in Giro, Polanc nieuwe leider

Print
Benedetti sprint naar ritwinst in Giro, Polanc nieuwe leider

Afbeelding: EPA

Cesare Benedetti heeft donderdag de twaalfde Giro-etappe gewonnen. De Italiaan van BORA-hansgrohe was in de eerste bergetappe sneller dan enkele vluchtmakkers.

Het peloton liet de grote kopgroep gaan, waardoor Jan Polanc de nieuwe leider is. De Sloveen neemt de trui over van zijn ploeggenoot Valerio Conti.

Thomas De Gendt had duidelijk zijn zinnen op de twaalfde etappe gezet. De Belg sprong als eerste weg en kreeg uiteindelijk 23 renners met zich mee. Bijna alle ploegen waren vooraan vertegenwoordigd. Zelfs het UAE Emirates van klassementsleider Valerio Conti stuurde een pionnetje mee. Sterker nog: Jan Polanc was de best geplaatste renner en reed lang virtueel aan de leiding.

Het peloton liet de 24 gaan en gaf ze maximaal een kwartier voorsprong. Op de negen kilometer lange klim naar Montoso wisten zes renners zich los te rukken van de rest. Gianluca Brambilla, Eros Capecchi, Eddie Dunbar en Damiano Caruso kwamen als eerste boven (Brambilla won de bergsprint en neemt zodoende de bergtrui over van ploegmaat Giulio Ciccone) en kregen in de afdaling gezelschap van Cesare Benedetti en Polanc. Later kwamen er ook Matteo Montaguti en Dario Cataldo bij.

Benedetti sprint naar ritwinst in Giro, Polanc nieuwe leider
Jan Polanc is de nieuwe leider in de Giro. Foto: AFP

Mollema in de problemen

In het peloton waren Miguel Angel Lopez en Mikel Landa weggereden. In de afzink kregen zij steun van ploeggenoten die zich terug lieten zakken om hun kopmannen een dienst te bewijzen. Het hele veld was uiteen geslagen, met Bauke Mollema als een van de slachtoffers. Net voor de top van de Montoso moest hij Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Simon Yates en andere klassementsmannen laten rijden. Na een lange achtervolging wist hij samen met Ilnur Zakarin en diens ploeggenoten de aansluiting te maken.

Brambilla werd drie jaar geleden tweede in Pinerolo en wist wat hem te wachten stond. In de smalle straatjes van het Italiaanse dorp reed hij weg en kon alleen Capecchi hem volgen. In de slotkilometer kwam Dunbar nog aansluiten en leken ze met zijn drieën te sprinten voor ritwinst. Plots kwamen daar Benedetti en Caruso aansluiten. Brambilla ging de sprint van ver aan, maar had geen antwoord op de machtige versnelling van Benedetti.

Polanc passeerde even later de meet en is de nieuwe leider. Lopez en Landa finishten een halve minuut voor de groep met onder anderen Roglic en Mollema. In het klassement leidt Polanc met 4:07 minuten op Roglic. Mollema klimt naar de zesde plek.