Dierbaar

Mieren als huisdieren: ‘Ze proberen mij nu niet meer weg te jagen’

Print
Mieren als huisdieren: ‘Ze proberen mij nu niet meer weg te jagen’

De aanschaf van een mierenkolonie is niet goedkoop. ‘Voor sommige soorten ben je over honderd euro kwijt.’ Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid of gezinsleden aan je voor. Deze week: Remco Lückers uit Heerlen met zijn exotische mieren.

Het zal niet ieders eerste keus zijn, een mier als huisdier. Maar Remco Lückers (24) uit Heerlen vindt het heel fascinerend om naar zijn kolonie exotische mieren (Polyrhachis dives, de Aziatische wever mier) te kijken. „En ze zijn al aan mij gewend, toen ik in het begin mijn hand in het terrarium stak, werd ik bespoten met mierenzuur. Zo probeerden zij mij weg te jagen. Dat doen ze nu niet meer. Het zijn best slimme beestjes hoor.”

De aanschaf van een kolonie is niet goedkoop. „Voor sommige soorten, de bladsnijdermier bijvoorbeeld, ben je wel over de honderd euro kwijt.” Gelukkig halen ze je qua voer niet het vel over de oren. „Wat suikerwater, honing of siroop en af en toe een meelworm of wat fruitvliegjes.” En je kan als baasje gerust een paar weken op vakantie. „Als ze maar een voedselbron hebben.” Wel brengt Remco dan wat extra biologische olijfolie aan rond de rand van de bak. „Dat voorkomt dat ze uitbreken. Die olie fungeert als natuurlijke grens.”

Nee, knuffelen kun je niet met mieren en ze staan ook niet kwispelend tegen de wand van hun terrarium als je thuiskomt. „Maar ze maken geen geluid, zorgen niet voor allergieën en het is heel boeiend om te zien hoe ze constant in de weer zijn.”