Beekdaelen wil keurmerk Fairtrade Gemeente

Beekdaelen zet fairtradeproducten in de etalage. © Rob Oostwegel/ archief De Limburger

Beekdaelen wil eerlijke handel gaan promoten en het keurmerk Fairtrade Gemeente binnenhalen. Daarmee zou de fusiegemeente de zesde in Limburg zijn met dat predicaat.

Geertjan Claessens

Eerder deze maand ging Heerlen de fusiegemeente voor. Sittard-Geleen, Venlo, Venray en Beesel hebben het logo al langer. De gemeenteraad van Beekdaelen vindt het belangrijk eerlijke producten in de etalage te zetten. In de gemeente zijn al zeker twintig bedrijven en organisaties actief in de fairtrade.

Koffie

Inzet van burgers en bedrijven is een van de eisen voor het keurmerk. Ook moet de gemeente informatie geven over eerlijke handel en de eigen ambtenaren twee fairtrade dranken en vier producten voorschotelen in de kantine. Medewerkers drinken al ‘eerlijke’ koffie en cacao.

Het officieel binnenhalen van het keurmerk kost drie mille. Daar kan wethouder Jos Timmermans (CDA) wel mee leven, maar oppositiepartijen VVD en Beekdaelen Lokaal niet. Ze vinden dat het keurmerk andere aanbieders uitsluit en vragen zich af wat dat keurmerk oplevert.

Bedenkingen

Ook Hugo Schaffrath (Vernieuwingsgroep) heeft bedenkingen. Hij pleit voor de vorming van een ‘Fairtrade-plusgemeente’, waarin ook ruimte is voor aanbieders van verantwoorde producten die niet aan alle eisen van het keurmerk voldoen. Daar is Clasina Debets (GroenLinks) het mee eens, maar ze ziet keurmerk ook als voorbeeld van ‘Beekdaelen maken we samen’ omdat veel vrijwilligers bezig zijn om de eerlijke handel te bevorderen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal