PvdA grootste partij bij exitpoll Europese verkiezingen

Print
PvdA grootste partij bij exitpoll Europese verkiezingen

Frans Timmermans. Afbeelding: ANP

De PvdA is donderdag de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen.

De Limburgse PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans gaat er met de buit vandoor bij de Europese verkiezingen. Volgens de Ipsos-exitpoll kan de PvdA op ruim 18 procent van de stemmen rekenen, goed voor 5 zetels. De VVD wordt tweede met 4 zetels, dat is 1 zetel meer dan bij de vorige Europese verkiezingen. Het CDA krijgt ook 4 zetels, een verlies van 1 zetel.

Andere partijen

Forum voor Democratie komt uit het niets met 3 zetels in het Europees Parlement. Dat is minder dan partijleider Thierry Baudet had gehoopt. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de partij van Baudet nog de grootste van Nederland. GroenLinks wint ook en gaat van 2 naar 3 zetels.

Lees ook:Jeroen Lenaers (CDA) tevreden met vier zetels

D66, de partij die in 2014 nog de meeste stemmen kreeg, verliest fors. De democraten, onder leiding van van lijsttrekker Sophie in ‘t Veld, gaan van 4 naar 2 zetels. Ook de PVV zakt fors, van 4 zetels naar 1 zetel.

De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over. 50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

PvdA grootste partij bij exitpoll Europese verkiezingen
Foto: Onderzoeksbureau Ipsos

In totaal kwam ruim 34 procent van de stemgerechtigden in ons land naar het stemhokje. In 2014 was dat 32 procent, in 2009 was dat 33.

Ander Europa

„Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, een behoefte is aan een ander Europa”, zei hij tegen de NOS.

Timmermans denkt dat veel Europeanen meer samenwerking willen tegen klimaatverandering, op het sociale vlak en bij de aanpak van grote bedrijven die nauwelijks belasting betalen. „Dat zijn thema’s die ik in heel Europa tegenkom, en waar de sociaaldemocratie zich voor inzet.”

De PvdA’er, die namens de Europese sociaaldemocraten kandidaat is om voorzitter te worden van de nieuwe Europese Commissie, wijst er verder op dat pro-Europese partijen het best gescoord hebben. „Er is in Nederland echt duidelijk een meerderheid die wil dat de Europese Unie een rol blijft spelen om die problemen aan te pakken”, concludeert hij.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen