Kaasschaaf

Steun voor terugdraaien subsidiekorting in Venlo

Print
Steun voor terugdraaien subsidiekorting in Venlo

Een workshop in het Limburgs Museum, dat de voorgenomen bezuiniging op culturele instellingen in Venlo een onzalig plan noemt. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

In de gemeenteraad van Venlo tekent zich een royale meerderheid af die tegen de voorgenomen subsidiekorting op sport en cultuur is.

Dat bleek donderdagavond tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Het gemeentebestuur stelt in die nota voor alle verenigingen en instellingen op het gebied van sport en cultuur volgend jaar 2,5 procent minder subsidie te geven. Het college van burgemeester en wethouders kiest voor de kaasschaaf, omdat het meer tijd nodig heeft een nieuw subsidiebeleid op te stellen.

Meedogenloos

De coalitiepartijen EENLokaal en PvdA alsmede de oppositiepartijen CDA, VVD en D66 zijn faliekant tegen de „meedogenloze maatregel” (VVD). PvdA: „We weten niet wat we afbreken.” Koren op de molen van Rob Schmitz. De interim-directeur van het Limburgs Museum hield namens de grote, culturele instellingen in Venlo een vurig pleidooi om het „rampzalig plan” van tafel te vegen. In zijn ogen wordt de cultuur de nek omgedraaid als de gemeente willekeurig het mes in de subsidies zet. Vooral de amateurkunst wordt het slachtoffer, meent hij. Maar ook de ontwikkeling van talent en innovatieve activiteiten in achterstandswijken.

Veel politieke partijen hekelden opnieuw het gebrek aan visie op tal van terreinen. Het college en de coalitie durven geen keuzes te maken, omdat die leiden tot impopulaire maatregelen, analyseerde D66. De ontwikkeling van de stad dreigt daardoor tot stilstand te komen, vreest de VVD. Met misprijzen constateerde het CDA dat het gemeentebestuur blijft treuzelen bij het opstellen van de Samenlevingsagenda, een coalitieakkoord met plannen voor de vierjarige regeerperiode.

Voor joker

Het college wil dat plan opstellen na raadpleging van burgers in wijken en dorpen tijdens buurtcafés. Zelfs coalitiepartner PvdA concludeerde dat dat een heilloze weg is, omdat zeer weinig inwoners die bijeenkomsten bezoeken. Het CDA stelde dat de raad zo in een wurggreep wordt gehouden en dat het met dit tempo tot 2021 duurt voordat een coalitieakkoord uitgevoerd kan voeren. Ofwel: een jaar voor de nieuwe verkiezingen. Volgens de grootste partij zet het college zichzelf voor joker.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen