Steden kunnen zich vanaf juni écht melden voor finale Eurovisie Songfestival 2020

Print
Steden kunnen zich vanaf juni écht melden voor finale Eurovisie Songfestival 2020

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. Afbeelding: EPA

Nederlandse steden buitelen over al elkaar heen, maar pas over een week of vier weken wordt duidelijk aan welke eisen ze moeten voldoen om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te mogen organiseren.

Dat meldt de NPO. Naast Maastricht hebben ook Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Zwolle interesse. Ze worden allemaal genoemd om volgend jaar gastheer te zijn van het Eurovisie Songfestival. Al die steden moeten nog even geduld hebben. ,,We zijn nog druk bezig met het maken van een planning,” zegt een woordvoerster van de NPO. ,,Medio juni hopen we te bepalen waar steden aan moeten voldoen om kans te maken op de organisatie. Daarna kunnen ze bij ons een bidboek inleveren.”

Lees ook: Wint Maastricht slag om Songfestival? ‘De Randstad zit toch al vol’

Die tijd heeft de NPO nodig om precies te kunnen bepalen wat van de steden moet worden gevraagd. ,,Er komt nogal wat op ze af. Er moet voldoende accommodatie en mensen zijn, een locatie die zes weken beschikbaar is, en natuurlijk een goed logistiek plan.”

Interesse

Ook al is het nog niet mogelijk om officieel een plan in te dienen, toch hebben zich al heel wat steden gemeld bij de NPO. ,,Ik weet niet precies hoeveel, omdat er op verschillende manieren interesse wordt getoond. De en wil zich al echt aanmelden, een ander tast alleen voorzichtig af. Pas deze zomer weten we hoe concreet die interesse is.”

Lees ook: Chaos rond uit­slag Songfesti­val: totalen klopten niet, meer punten voor Duncan

Hoewel de laatste dagen veel aandacht uitging naar Maastricht, Amsterdam en Rotterdam, is ook de gemeente Utrecht begonnen met een lobby om het festival binnen te hengelen. De stad wil dat bewust een beetje onder de radar doen. ,,In z’n algemeenheid geldt dat een lobby voeren in het volle licht nooit zo heel effectief is gebleken,” zei een gemeentewoordvoerster al eerder tegen het AD. ,,En niet iedereen die genoemd wordt gaat er uiteindelijk ook met de winst vandoor.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen