Zwembad bij Hornerheide gaat eind dit jaar dicht

Print
Zwembad bij Hornerheide gaat eind dit jaar dicht

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Horn -

Het zwembad bij CIRO in Horn gaat per 31 december van dit jaar dicht. Dat heeft de stichting Zwembad Hornerheide onlangs besloten. Teruglopende huurinkomsten in combinatie met stijgende onderhoudskosten liggen ten grondslag aan het besluit.

CIRO, expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen, is de grootste huurder van het zwembad maar maakt daar steeds minder gebruik van. Een woordvoerster van CIRO laat weten dat de patiëntengroep die wordt behandeld, waaronder mensen met ernstig COPD of astma, de laatste jaren een steeds complexer ziektebeeld heeft met veel bijkomende aandoeningen. „Daardoor zijn ze met grote regelmaat niet meer in staat om van het zwembad gebruik te maken. Ze krijgen een andere, passende behandeling op maat aangeboden.”

Alternatieven

De sluiting betekent ook dat andere organisaties die van het bad gebruikmaken op zoek moeten naar een alternatief. Een van die organisaties is de Reumapatiënten Vereniging uit Roermond, die zo’n 170 leden telt. „Drie dagen in de week zwemmen we er met verschillende groepen. Dat het bad dicht gaat is niet fijn, maar inmiddels zijn we erin geslaagd alternatieven te vinden”, vertelt voorzitter Henk Langeweg. „Men heeft ons op tijd op de hoogte gebracht.” CIRO laat weten dat met alle gebruikers nog vervolggesprekken zullen worden gevoerd om ze daar waar nodig te assisteren bij het vinden van alternatieven.

Inzamelingsacties

De ontstaansgeschiedenis van het bad is opmerkelijk. De 2,3 miljoen gulden die nodig was voor de bouw, waarmee in 1997 werd gestart, werd vooral via donaties en speciale acties om geld in te zamelen bij elkaar gebracht. De overheid wilde het bad namelijk niet financieren. Voor het inzamelen van het geld werd de stichting Vrienden van Hornerheide opgericht. Toenmalig voorzitter Geert Teeuwen noemt de beslissing om het bad nu te sluiten ‘belachelijk’. „Niet alleen omdat heel veel mensen er toen zoveel energie en geld in hebben gestoken om het te realiseren, maar ook omdat zo’n bad mensen met COPD of andere fysieke klachten juist heel erg helpt.”

Er is nog gekeken of het zwembad commercieel te exploiteren valt, maar omdat het bad deel uitmaakt van de behandelruimtes van CIRO is dat geen optie. De bedoeling is dat als het bad op 31 december sluit, de ruimte wordt omgevormd tot behandelruimte.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen