Vlaanderen start aanbesteding sneltram

Print
Vlaanderen start aanbesteding sneltram

Impressie van de tram bij het Paleis van Justitie in Hasselt (rechts) . Afbeelding: De Lijn

Maastricht / Itteren -

Minister Ben Weyts heeft de aanbesteding van de sneltram Hasselt-Maastricht als ‘hoogdringend’ op de agenda van de Vlaamse regering gezet. Dit nog vóór de verkiezingen van zondag.

De Nederlandse Raad van State keurde het bestemmingsplan voor de sneltram recent goed. De nieuwe verbinding moet de reisduur tussen Hasselt en Maastricht (nu nog een uur) ongeveer halveren.

Snelbussen

Maar de nieuwe Hasseltse burgemeester Steven Vandeput wil het geld (in totaal 300 miljoen) liever besteden aan een verbinding naar Genk en Maasmechelen. Van Hasselt naar Maastricht zouden snelbussen voldoende zijn. Zijn partij N-VA is zeer invloedrijk. Kopman Bart de Wever steunde Vandeput afgelopen week nog.

Lees ook:Politiek spel of doodsteek sneltram Hasselt - Maastricht?

Op aandringen van de C&VD, de grootste tram-voorstander, maakt N-VA-minister Ben Weyts veel haast. De christendemocraten moeten vrezen voor hun positie in de coalitie. Weyts heeft nu de aanbesteding in gang gezet, maar hij vertelt er meteen bij dat de uiteindelijke keuze van de bedrijven die het spoor mogen aanleggen en de trams leveren bij de nieuwe regering ligt.

Waarmee het lot van de sneltram, die in 2024 moet gaan rijden, nog even onzeker is. Al gaat Maastricht ervan uit dat Vlaanderen zich keurig aan het contract houdt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen