Schokkende beelden: zet als passagier nooit je voeten op het dashboard

Print
Schokkende beelden: zet als passagier nooit je voeten op het dashboard

Deze vrouw kreeg een fikse deuk in het voorhoofd doordat haar knieën tegen haar schedel knalden nadat ze haar voeten op het dashboard had gelegd en de auto crashte. Afbeelding: AD/Grainne Kealey

Schokkende beelden laten zien waarom je als passagier nooit je voeten op het dashboard moet leggen. De Australische Grainne Kealy laat zien wat er kan gebeuren wanneer de airbag ontploft.

Veiligheidsexperts hebben passagiers opgeroepen veel voorzichtiger te zijn als ze op de voorstoel zitten. Dat meldt de Britse krant The Sun. Dit mede naar aanleiding van beroemdheden die op sociale media te zien zijn met hun voeten op het dashboard. Experts wijzen op een video van de brandweer van Narrabeen in Australië. Hierin wordt een passagiers-airbag handmatig tot ontploffing gebracht terwijl de auto stilstaat.

De enorme kracht van de exploderende airbag verbrijzelt de voorruit volledig. Het laat de potentiële schade zien die een passagier oploopt wanneer deze zijn of haar voeten op het dashboard laat rusten. Het beeldmateriaal is gemaakt naar aanleiding van de vreselijke ervaring van Kealy, die elk bot in haar gezicht brak tijdens een horrorcrash terwijl haar voeten op het dashboard rustten.

Voorhoofd verwijderd

Grainne Kealy, 22 jaar oud, raakte gruwelijk gewond toen haar knieën met 120 km/u in haar gezicht terechtkwamen toen de Jeep van haar vriend tegen een muur reed. De airbag onder haar voeten werd hierdoor geactiveerd. De nu 35-jarige vrouw moest het twee jaar lang doen zonder voorhoofd, nadat doktoren gedwongen waren om het te verwijderen.

Ze leed ook aan meerdere gezichtsfracturen en lekkend hersenvocht. Na de crash zei ze: ,,Er zat niets meer op de plek van mijn voorhoofd, mijn vel zakte naar binnen en ik zag er een beetje vreemd uit. Het leek me destijds lekker om mijn voeten op het dashboard te leggen. Maar toen de auto crashte werden mijn knieën tegen mijn voorhoofd geramd.”

Kim Kardashian

Veel beroemdheden, onder wie Kim Kardashian en Selena Gomez, hebben foto’s geplaatst op sociale media waarop ze te zien zijn met hun voeten op het dashboard. Er wordt gevreesd dat dit gedrag gekopieerd wordt door jongeren. Grainne pleit er naar aanleiding van de beelden voor dat passagiers correct in de auto zitten. Ze schreef op Facebook: ‘[Deze] mensen ... realiseren zich niet dat ze de VERKEERDE boodschap versturen door hun voeten op het dashboard te plaatsen. Ze realiseren zich niet hoe gevaarlijk het is.’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen