Kunst

Lichtbeelden Francafil Gerda Fransman in Het Petershuis

Print
Lichtbeelden Francafil Gerda Fransman in Het Petershuis

Viltlichtbeelden van Gerda Fransman zijn te zien in Museum Het Petershuis in Gennep.

Gennep / Heijen / Milsbeek / Ven-Zelderheide / Ottersum -

De in Ven-Zelderheide opgroeide kunstenares Gerda Fransman schildert met wol en speelt met licht. Het resultaat van deze technieken, de viltlichtbeelden, zijn vanaf zondag 2 juni te bewonderen in Museum Het Petershuis in Gennep.

Over haar werk zegt Gerda Fransman: ,,Wol is een prachtig materiaal waarin met verschillende technieken veel te ontdekken valt. Ik schilder met wol.” Op ambachtelijke wijze schept zij taferelen en portretten met een zachte, welhaast feeërieke uitstraling. Ondanks die tedere -en soms zelfs sprookjesachtige- sfeer is de uitwerking op de toeschouwer vaak heel direct en intens. Dat is ook wat Gerda Fransman wil bereiken: een maximum aan zeggingskracht, waardoor de toe-schouwer meer be-schouwer wordt en een moment van rust bereikt waarin hij tot zichzelf kan komen. De thema’s die ze in haar panelen verwerkt zijn afgeleid van de dagelijkse realiteit; van situaties waarin wij leven en wat die doen met mensen.

Met een achtergrond in het onderwijs als docente tekenen en textiele werkvormen is de keuze voor het schilderen met wol een te begrijpen combinatie. Zij verbindt hiermee het beste van de twee werelden tot een nieuwe dimensie, met name door hier ook het element licht aan toe te voegen. Op deze wijze ontstaan haar viltlichtpanelen die door de onbekende combinatie een verrassende werking hebben.

Uiting geven

Gerda Fransman is in Nijmegen werkzaam als beeldend docent en coach. Met die achtergrond is het schilderen met wol een te begrijpen combinatie. ,,Het beeldende avontuur is iets wat ik iedereen gun, het maakt niet uit of je kunstzinnige talenten hebt of niet. Het uiting geven aan je eigen creativiteit is een manier om ruimte te geven aan wat er in je leeft. Het maakt je vrij en kan je helpen om inzicht te krijgen in je eigen drijfveren en je functioneren. Het is een prachtig medium.”

De expositie is van 2 tot en met 30 juni te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Ook op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag is Het Petershuis geopend. Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl en www.francafil.nl.