Noodgreep in Limburgs provinciebestuur: regeren zonder coalitie

Print
Noodgreep in Limburgs provinciebestuur: regeren zonder coalitie

De persconferentie in het gouvernement. Afbeelding: Peter Schols

Het is informateur Ger Koopmans niet gelukt om een coalitie te vormen voor de provincie Limburg.

De provincie wordt daarom de komende vier jaar bestuurd door een ‘extraparlementair college’ met maximaal zeven gedeputeerden. Die moeten niet op basis van partijkleur, maar op basis van kennis en expertise worden aangewezen.

Dat heeft Koopmans vrijdagmiddag bekendgemaakt. Provinciale Staten moeten maandag beslissen of ze de lijn die Koopmans nu inzet ook steunt.

Politieke wil

Volgens Koopmans was er wel een inhoudelijke overeenstemming te bereiken tussen partijen, maar ontbrak de politieke en bestuurlijke wil. PvdA en D66 weigerden met Forum voor Democratie of PVV in een coalitie te zitten. GroenLinks wilde ook niet aansluiten als die partijen er bij waren. Een coalitie die helemaal over links of helemaal over rechts zou gaan, zou volgens Koopmans geen recht doen aan de verkiezingsuitslag.

Collegeakkoord

Koopmans en VVD-lijsttrekster Karin Straus gaan nu als formateurs een ‘collegeakkoord’ opstellen dat vervolgens door Provinciale Staten goedgekeurd moet worden. In het akkoord komen de uitgangspunten waarmee de nieuwe gedeputeerden aan de slag moeten. Die gedeputeerden kunnen door alle partijen geleverd worden. Formeel is het ook mogelijk om mensen van buiten aan te trekken voor een soort zakenkabinet. In de praktijk zal het er echter op neer komen dat partijen hun eigen mensen naar voren schuiven. Elk voorstel van Gedeputeerde Staten moet een eigen meerderheid in het Limburgs parlement krijgen, zonder dat zich daar bij voorbaat al een coalitie achter heeft geschaard.

Kritiek

Volgens Koopmans kan de werkwijze slagen als de politieke wil er is. Vooral onder de linkse partijen is er echter ook kritiek. Het feit dat CDA’er Koopmans en VVD’er Straus de informatie gaan leiden, zal uitmonden in een rechts programma, is daar de vrees.