Huurverhoging

Contributie zaalsporters Venlo stijgt met vijftig euro

Print
Contributie zaalsporters Venlo stijgt met vijftig euro

Door huurverhoging dreigt de contributie voor zaalsporten in Venlo fors omhoog te gaan de komende jaren. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Door verhoging van de huur gaan sporters in Venlo veel meer contributie betalen in 2022. Voor binnensporters gaat het gemiddeld om vijftig euro per jaar, voor buitensporters om tien euro.

Dat blijkt uit het voorstel van het gemeentebestuur. Om extra inkomsten te genereren, besloot het college eerder de huurprijzen van zalen en velden in stappen te verhogen. Daardoor zou uiteindelijk 20 procent van de kosten gedekt worden uit de huur. De maatregel moet de gemeente structureel drie ton opleveren.

Forse verhoging

De gemeenteraad besloot vorig jaar de eerste verhoging uit te stellen. Hij tornde echter niet aan het doel: structureel 300.000 euro extra binnenharken. Dat betekent dat de verenigingen binnen twee jaar een forse huurverhoging voor de kiezen krijgen in plaats van drie jaar. Het gemeentebestuur is bang dat de tijd te kort is om de hogere kosten op te vangen.

De gemeente is vooral bezorgd om de binnensportverenigingen. Ofschoon de tarieven vergeleken met andere gemeenten tot wel 40 procent lager zijn, heeft een verhoging grote gevolgen. Gevreesd wordt zelfs dat sommige verenigingen het loodje leggen. Dat is ook vervelend voor de gemeente, omdat de zalen dan minder gebruikt worden en zij huurinkomsten mist.

Eerlijker

Besloten is daarom de huurverhoging weer over drie jaar uit te smeren, zodat clubs de tijd krijgen hun financiën op orde te brengen. Daarnaast heeft het gemeentebestuur een andere verdeling gemaakt. De tarieven voor de binnensport stijgen in drie jaar tijd naar een niveau waarbij 20 procent van de kosten worden gedekt.

Bij de buitensport stijgen de tarieven naar een dekkingsgraad van 25 procent in 2022. Hoewel de tarieven in Venlo voor natuurgrasvelden in vergelijking met andere gemeenten iets hoger zijn, vinden Burgemeester en Wethouders de maatregelen toch te verdedigen.

Samenwerking

De huurstijging leidt tot een forse contributieverhoging, tenminste als alle kosten aan de leden worden doorberekend. Het is echter ook mogelijk kosten te besparen door samenwerking. Het college verwijst naar de sportvisie, waaruit blijkt dat veertien voetbalvelden onbespeeld blijven. Door samenwerking en fusie zijn verenigingen veel minder kwijt aan huurkosten.