Reinaert ernstig in het nauw: schuldeisers zetten kliniek klem

Print
Reinaert ernstig in het nauw: schuldeisers zetten kliniek klem

De entree van de Reinaertkliniek in Maastricht. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Reinaertkliniek in Maastricht zit ernstig in het nauw. De eigenaar vecht voor het voortbestaan. Leveranciers en schuldeisers zetten de kliniek klem, uit vrees hun geld kwijt te raken.

Dat blijkt uit onderzoek van De Limburger naar de gevolgen van het faillissement van een onderliggende bv - Clinic Services - van de Stichting Reinaertkliniek.

Een van de gedupeerde leveranciers, de firma Medistock, haalde vorige week nog niet betaalde monitors weg van de afdeling recovery. Het Zuyderlandziekenhuis, dat tot voor kort bloedmonsters onderzocht van Reinaertpatiënten, heeft bij verzekeraar VGZ voor 160.000 euro beslag gelegd op nog niet uitbetaalde declaraties voor geleverde zorg.

Lees ook: Rumoer rond de Reinaertkliniek in Maastricht

Uit een overzicht van curator Franco Kamps blijkt dat de kliniek bij 118 partijen voor opgeteld 1,7 miljoen euro in het krijt staat. Kamps is belast met de afwikkeling van het in februari failliet gegane Clinic Services. Sjaak Haakman, eigenaar en directeur van de Reinaertkliniek, is onderwerp van onderzoek naar faillissementsfraude en mogelijk onbehoorlijk bestuur. Hij nam in januari van dit jaar het personeel van Clinic Services over in een nieuwe, al in maart 2018 opgerichte nieuwe bv, zonder daar de oude bv voor te betalen. Dat heet paulianeus handelen en is in principe strafbaar, aldus Kamps. Hij wil niet vooruitlopen op nog te verrichten nader boekenonderzoek, maar ,,ziet duidelijke signalen dat hier iets niet klopt”.

De 1,7 miljoen aan openstaande nota’s hebben voor 413.000 euro betrekking op Clinic Services. Een grote schuldeiser is pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat nog 3 ton aan premies vordert. De fiscus claimt separaat 8 ton van de failliete bv. Bij de resterende 1,3 miljoen euro gaat het om partijen die goederen of diensten leverden aan Haakmans andere bv’s of aan de Stichting Reinaertkliniek. Daaronder Zuyderland, de DC klinieken, het ziekenhuis Oost-Limburg en All-In Annadal, eigenaar van het complex waar de kliniek is gevestigd. Gedupeerden verwijten Haakman wanbetaling en ‘geschuif’ met bv’s. Sommigen kwalificeren hem als een oplichter of grote boef.

Onder de loep

De Reinaertkliniek ligt al jaren onder de loep van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Medio mei nog dreigde de inspectie voor de tweede keer in anderhalf jaar met een dwangsom omdat nog altijd niet is voldaan aan in 2017 opgelegde verbetermaatregelen qua, bijvoorbeeld, de desinfectie van ok-instrumentarium.

Haakman zelf betreurt het faillissement van Clinic Services - ,,dat is altijd vervelend” -, maar zegt te blijven vechten voor zijn kliniek. Volgens de leverancier van de recovery-monitors kon door zijn actie niet meer worden geopereerd. Haakman zegt dat er deze week geen operaties zijn verricht vanwege onderhoud en validatie van apparatuur: ,,Wij hebben monitors en zijn niet afhankelijk van de weggehaalde.”