Schiphol dreigt met geding om bereikbaarheid

Print
Schiphol dreigt met geding om bereikbaarheid

Reizigers die zijn aangekomen op Schiphol staan in de rij voor voor controle van de douane. Afbeelding: ANP

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen.

De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor, zondagochtend op Schiphol zelf.

Een woordvoerder van Schiphol heeft dat vrijdag bevestigd. Volgens hem is het overleg met de bonden nog gaande de komende dagen. ,,We hebben geen conflict met de bonden, maar we willen Schiphol bereikbaar en veilig houden.” De FNV bevestigde het overleg.

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen voor werknemers in het streekvervoer. De actie vindt dinsdag in een groot deel van het land plaats. De NS voorspelt grote problemen op het spoor en adviseert vandaag al haar reizigers om dinsdag niet met de trein te reizen. ,,Reizigers kunnen er niet van uitgaan dat hun trein die dag rijdt.”

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer mogelijk nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie, meldt de NS. De spoorwegen betreuren de actie. ,,We vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is.”

Daadwerkelijke impact

Het is nog niet bekend hoe groot de actie komende dinsdag (28 mei) daadwerkelijk wordt. Aangekondigd is dat werknemers bij de NS in elk geval de hele dag het werk neerleggen, en ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staakt de hele dag voor een beter pensioen.

De NS tast dus nog in het duister over de daadwerkelijke impact van de staking, maar vreest het ergste. ,,Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen.”

Drukke ochtend- en avondspits

Ook Rijkswaterstaat verwacht dinsdag een zeer drukke ochtend- en avondspits en adviseert automobilisten alle informatie die dag goed in de gaten te houden. ,,Niet alleen vanwege de staking, maar ook omdat er dinsdag veel regen wordt verwacht. Dat kan tevens invloed hebben op spits.” De belangrijkste weermodellen laten dinsdag een actief weerbeeld zien met buien en lage temperaturen, meldt Weerplaza.

Ook op en rond onder meer Schiphol en Eindhoven Airport verwacht Rijkswaterstaat extra verkeersdrukte omdat reizigers niet met het openbaar vervoer op de luchthavens kunnen komen.

Diverse steden en onderwijsinstellingen zijn zich al aan het voorbereiden op de staking. Zo zijn veel tentamens uitgesteld en stelt de gemeente Amsterdam de IJ-tunnel open voor fietsers, zodat zij toch naar stadsdeel Noord kunnen reizen.