ZEG HET MAAR

‘Materieel bezit is altijd geluk van tijdelijke aard’

Print
‘Materieel bezit is altijd geluk van tijdelijke aard’

Hub Spronck in zijn dojo aan de Fort Willemweg. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Hub Spronck uit Maastricht leidt zijn eigen Zencentrum. Volgend maand vindt daar de eerste ZenZondag plaats.

Zen staat voor rust en stilte. Maar u heeft weinig tijd, u moet zo meteen weg.

„Ik ben ook gewoon opa, hè, en moet af en toe oppassen.”

Hoe ben u in contact bekomen met Zen en het boeddhisme?

„Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, voornamelijk met verstandelijk gehandicapten. In 1993 heb ik een burn-out gehad en ben ik in een enorme kuil gevallen. Ik ben gaan zoeken naar het spirituele. Daarbij heb ik van alles bekeken; als je honger hebt zie je elke bakker, en als je dorst hebt, stop je bij elk café. Ik had een huisje gekocht in Frankrijk. Een paar kilometer verderop lag een Zenklooster. Dat sprak mij meteen aan, daar voelde ik me op mijn plaats. Ik heb vervolgens ook acht jaar in dat klooster gewoond.”

Terug in Maastricht heeft u uw eigen Zencentrum geopend, op het industrieterrein Bosscherveld. Wat doet u daar?

„We komen hier vier keer per week bij elkaar om te mediteren. Eerst staand, dan zittend, en ten slotte lopend. Het is niet zo dat we op zoek zijn naar rust, maar als je mediteert, kom je daar vanzelf bij uit.”

Wat zoekt u dan wel, als het niet die rust is?

„Geluk. Zijn we daar niet allemaal naar op zoek, ieder op zijn eigen manier. Dat kun je ook vinden in materieel bezit. Maar dat is altijd van tijdelijke aard; je kunt genieten van een sigaret, maar zodra je die op hebt, verlang je alweer naar een nieuwe. Spiritualiteit is voor mij duurzaam geluk.”

Op 23 juni houdt u in uw centrum een ZenZondag, met als gast uw eigen Zenleraar Konrad Maquestieau uit Brussel. Wat heeft hij wat u zelf niet heeft?

„Hij weet nog meer van de oefeningen die we gebruiken bij het mediteren. En hij kan daar heel boeiend over vertellen.”

Meer informatie over de Zenzondag op de site van Zencentrum Zachte Rots

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen