Tiental gewonden bij bomaanslag in Lyon, klopjacht op verdachte

Print
Tiental gewonden bij bomaanslag in Lyon, klopjacht op verdachte

Terwijl Franse veiligheidsteams het gebied bewaken ontfermen hulpverleners zich over de slachtoffers in het hart van Lyon in het zuidoosten van Frankrijk. Afbeelding: AFP

Bij een explosie in een voetgangersgebied in het centrum van de Franse stad Lyon zijn aan het eind van de middag dertien mensen gewond geraakt.

Volgens plaatselijke media werd de explosie veroorzaakt door een bomkoffer. De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een aanslag.

,,In gedachten ben ik bij de familieleden van de slachtoffers’’, zei de Franse president in een eerste reactie in een live-interview met een YouTuber, twee dagen voor de Europese verkiezingen in Frankrijk.

Kind

Volgens de autoriteiten deed de explosie zich omstreeks half zes voor in het 2e arrondissement in Lyon, meer bepaald op de hoek van de rue Victor Hugo en de rue Sala. “Geen van de dertien slachtoffers is zwaargewond’’, verklaarde de vice-burgemeester van de metropool Lyon. Desondanks zijn elf gewonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens plaatselijke media vond de ontploffing plaats voor bakkerij Brioche Dorée en is een van de slachtoffers een kind. Burgemeester David Kimelfeld van de metropool Lyon heeft de inwoners gevraagd om ‘waakzaam en voorzichtig te zijn’ en ‘het hoofd koel te houden’.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is onderweg naar Lyon en meldt op Twitter dat hij “waakzaamheidsinstructies” heeft gestuurd aan de verantwoordelijken in alle departementen. Hen wordt gevraagd “de veiligheid te versterken” op openbare plaatsen en sportevenementen, zowel cultureel als religieus. “Ik sta in nauw contact met de prefect van de Rhône-regio en de officier van justitie.”

Tiental gewonden bij bomaanslag in Lyon, klopjacht op verdachte
Franse politiemensen zoeken naar bewijsmateriaal in de buurt van bakkerij ‘Brioche Dorée’ waar de bomkoffer ontplofte. Foto: AFP

Koffer met spijkers

Volgens ooggetuigen liet een man van een jaar of dertig op een fiets (zie foto onderaan) een koffer achter op straat die vlak daarna ontplofte. ,,Het was een zware ontploffing’’, verklaarde een van hen tegenover nieuwszender BFMTV. Een tweede spreekt van “een oorverdovende knal die echter geen paniek veroorzaakte.” Een arts die toevallig in de buurt was en de explosie hoorde, spreekt van een ontploffing “van ongehoorde kracht.”

Volgens een medewerkster van een apotheek naast de bakkerij ter hoogte waarvan de explosie zich voordeed, lag de straat na de knal bezaaid met spijkers en schroeven.

Antiterrorisme-afdeling

Volgens de Franse nieuwszender is de politie een klopjacht gestart naar de verdachte. Die droeg een bivakmuts, donkere zonnebril, zwarte trui en lichte korte broek. Het Openbaar Ministerie (OM) in Lyon opende een onderzoek dat aan het begin van de avond werd overgenomen door de antiterrorisme-afdeling van het OM in Parijs. Een officier van justitie uit de Franse hoofdstad is onderweg naar Lyon.

De Franse premier Edouard Philippe annuleerde vanwege de explosie zijn aanwezigheid bij de laatste campagnevergadering van de partij van Emmanuel Macron, vanavond. De politieke partij neemt zondag aan de Europese verkiezingen deel onder de naam ‘Liste Renaissance’.