Niets wijst op emigratie: Volkert van der Graaf woont ‘gewoon’ nog in Apeldoorn

Print
Niets wijst op emigratie: Volkert van der Graaf woont ‘gewoon’ nog in Apeldoorn

Volkert van der Graaf. Afbeelding: Martijn Bijzitter

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is niet geëmigreerd en leeft nog ‘gewoon’ in Apeldoorn en Harderwijk.

Hij lijkt ook geen concreet plan te hebben om naar het buitenland te vertrekken. Dat blijkt uit informatie van het Openbaar Ministerie en gesprekken die de Stentor de afgelopen maanden voerde met bekenden van Van der Graaf.

Van der Graaf kreeg na zijn vervroegde vrijlating in 2014 een flink aantal voorwaarden opgelegd. Tijdens verschillende rechtszaken wist de Apeldoorner de meeste restricties één voor één van tafel te vegen. In mei vorig jaar vocht de dierenactivist met succes opnieuw een voorwaarde aan; zijn fysieke meldplicht. Reden? Van der Graaf zei te willen emigreren, maar omdat hij zich telkens in Nederland moest melden, kon dat niet. De rechter ging daar in mee, waarna het OM en Van der Graaf in hoger beroep een nieuwe deal sloten. Hij mag zich nu via de mail melden. Hiermee is de weg vrijgemaakt om te emigreren.

In Apeldoorn

De Stentor zocht de afgelopen maanden uit of de geboren Zeeuw inderdaad is vertrokken. Dat blijkt niet het geval. Verslaggevers van de Stentor ontmoetten Volkert in de deur van zijn woning in Apeldoorn. Het Openbaar Ministerie laat weten niet op de hoogte te zijn van concrete verhuisplannen van Van der Graaf. En dat terwijl justitie wel regelmatig contact heeft met de man die ooit werd verkozen tot ‘ergste Nederlander’. Volkert zou ook tegenover zijn buurman hebben verklaard dat hij geen plannen heeft om het land te verlaten.

Lariekoek

Nabestaanden van Pim Fortuyn zijn woedend en stellen dat Van der Graaf opnieuw de rechters om de tuin heeft geleid om van zijn voorwaarden af te komen. ,,De emigratie is lariekoek. Dit is te gek voor woorden”, reageert Pim’s broer Simon Fortuyn. Volkert zelf mag niet met de media praten. Dat is samen met het contactverbod de enige restrictie die hij niet heeft aangevochten. Zijn advocaat geeft geen commentaar.