‘Gedeputeerde verzweeg financiële risico’s Maaslijn’

Print
‘Gedeputeerde verzweeg financiële risico’s Maaslijn’

Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray -

Toenmalig gedeputeerde Patrick van der Broeck heeft verzwegen dat de kosten voor de elektrificatie van de Maaslijn waarschijnlijk veel hoger zouden uitvallen dan geraamd.

Dat blijkt uit een ‘feitenrelaas’ dat de provincie liet opstellen nadat er enorme tekorten op het project naar boven kwamen. Volgens de onderzoekers heeft spoorbeheerder ProRail de toenmalige gedeputeerde gewaarschuwd dat er 75 procent kans was op overschrijding van het beschikbare budget van zo’n 164 miljoen euro. De onderzoekers zeggen nergens bewijs te hebben gevonden dat Van der Broeck dit financiële risico heeft gemeld bij de directie, Gedeputeerde Staten of Provinciale Staten. Het besluit over het toekennen van het geld had volgens de onderzoekers daarom ook nooit zo stellig geformuleerd mogen worden.

60 Miljoen

Vorige maand stelden het ministerie van Infrastructuur en de provincies Limburg, Brabant en Gelderland samen nog eens 60 miljoen euro extra beschikbaar voor het opwaarderen van de spoorlijn tussen Roermond, Venlo en Nijmegen. Door de lijn te voorzien van bovenleiding kunnen treinen milieuvriendelijker, zuiniger en betere volgens schema rijden. Het project had eigenlijk al in 2020 afgerond moeten zijn, maar loopt drie tot vier jaar vertraging op. Het ministerie neemt de leidende rol bij de aanleg over van de provincie.

Lees ook: Reizigersoverleg tegen schrappen spitstrein Maaslijn

Station

Het feitenrelaas werd op verzoek van de provincie opgesteld toen vorig jaar een enorm tekort naar boven kwam, vlak nadat de provincie al fors had bezuinigd op het project door station Grubbenvorst uit de plannen te schrappen. Volgens de onderzoekers zijn budgetten veel te veel met de natte vinger vastgesteld, is er amper rekening gehouden met onverwachte kosten en zijn prijsstijgingen niet ingecalculeerd. De onderzoekers zien daarin een trend, want ook bij andere provinciale projecten zijn dezelfde fouten gemaakt. Het lijkt erop dat de provincie eerst het krediet vaststelt, en daar vervolgens naartoe rekent. Dat moet andersom, stellen de onderzoekers.

Gedeputeerde Staten schrijven in een brief aan de provinciale politiek dat ze de adviezen gaan overnemen. Van der Broeck wil nog niet reageren omdat hij eerst een reactie richting provincie wil geven.

Lees ook: Extra spitstrein op Maaslijn, maar Boxmeer verliest aansluiting

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen