Bom Lyon zat vol schroeven, bouten en spijkers

Print
Bom Lyon zat vol schroeven, bouten en spijkers

De klopjacht op de vermoedelijke dader van de spijkerbomaanslag in Lyon van vrijdag is in volle gang. De politie houdt alle opties open over het profiel en de motieven van de dader, aldus een woordvoerder.

Er komen veel tips binnen over de ongeveer 30-jarige man met zijn zwarte fiets nu beelden van hem door de politie zijn vrijgegeven. De man is op weg naar de bakkerij in het centrum van Lyon waar de bom afging gefilmd door veiligheidscamera’s en ook in beeld tijdens zijn vlucht. Hij plaatste een pakket of een rugzak voor de deur van de bakker in de Rue Victor Hugo. Behalve explosieven zaten er schroeven, moeren en spijkers in de bom.

Lees ook: Tiental gewonden bij bomaanslag in Lyon, klopjacht op verdachte

Volgens de laatste berichten uit het ziekenhuis zijn 13 mensen gewond geraakt door de explosie. Negen vrouwen onder wie een meisje van vier, plus vier mannen. Niemand is zwaargewond. Alle slachtoffers zijn gewond aan de benen. Volgens politiebronnen zou de aanslag zijn gepleegd met een ‘relatief zwak explosief’. De bom zou van afstand tot ontploffing zijn gebracht. De aanpak van de dader en het - gelukkig - geringe aantal slachtoffers zouden erop kunnen wijzen dat dit geen aanslag was waar Islamitische Staat achter zit, zoals vaak wordt gedacht bij aanslagen in Westerse steden. Als de bom zwaarder was geweest en in de winkel was geplaatst, zou het drama niet te overzien zijn geweest.

‘Complete bom’

De bom was volgens een specialist, die geïnterviewd werd door Le Progrès, ‘compleet’. ,,Er zaten een elektronisch ontstekingssysteem en projectielen in het pakket, maar de lading was niet groot. De bom werkte wel goed, en had als doel mensen verwondingen te bezorgen door de impact. We weten nog niet hoe de bom werd geactiveerd: was het met tijdvertraging of met afstandsbediening? Volgens getuigenissen zou het eerste het geval geweest zijn.”

De veiligheidszone rond de plek van de aanslag is inmiddels weer opgeheven. Burgemeester Gérard Collomb keert vandaag terug van een reis naar Japan om zich naar de plaats van de aanslag te begeven. Hij zei ‘diepe emotie’ en ‘verrassing’ te voelen. ,,Je verwacht niet dat er zoiets zou gebeuren als een aanslag in het centrum van Lyon, een eerder rustige stad.’’ De burgervader sprak ook zijn ‘diep medeleven’ uit voor de slachtoffers, ‘in het bijzonder voor het klein meisje’ dat is geraakt. ,,Lyon is wakker geschrokken, maar Lyon is ook kalm”, aldus een regiobestuurder op de lokale televisie.

Het is twaalf jaar geleden dat in Frankrijk voor de laatste keer een aanslag plaatshad met een pakket of een achtergelaten rugzak. Dat was in een advocatenkantoor. Daarbij viel destijds een dode en raakte een ander gewond. De reden van die aanslag is nimmer opgehelderd. Overigens staat Frankrijk veruit bovenaan in het lijstje van aanslagen in Westerse landen.