Nieuw home voor bloeiende bijenhoudersclub in Merkelbeek

Print
Nieuw home voor bloeiende bijenhoudersclub in Merkelbeek

De opening van het nieuwe home, rechts voorzitter Stefan Gross van imkervereniging Mijnstreek, daarnaast van rechts naar links oud-wethouder Rens Evers en wethouders Jos Timmermans (CDA) en John Essers (GroenLinks) Afbeelding: De Limburger

Merkelbeek -

Imkervereniging Mijnstreek opende zaterdag een nieuw honk in Merkelbeek. Dat nieuwe onderkomen is de bekroning van de groei van de bijenhoudersclub.

De imkervereniging is een van de weinige die groeit en verjongt. De club telt 165 leden, waarvan 35 cursisten. Die mogen zich na een jaar ook volleerd bijenhouder. Het nieuwe honk bestaat uit twee zeecontainers, verbonden door een afdak waaronder zes bijenkasten staan. In een van de containers wordt een museum ingericht waarin te zien is hoe de bijenhouderij zich heeft ontwikkeld. Het honk staat op een voormalig sportveld bij gemeenschapshuis De Henkhof en de basisschool. Er is ook een plukweide.

Nieuw home voor bloeiende bijenhoudersclub in Merkelbeek
Voorzitter Stefan Gross wil de schooljeugd betrekken bij de imkerij. Foto: ERMINDO ARMINO

Tien jaar geleden telde de club nog 53 leden (waarvan drie vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Nu heeft de emancipatie ook in de bijeenhouderij toegeslagen. Van de 165 leden zijn er 31 vrouw. De gemiddelde leeftijd is gedaald naar 54. Volgens voorzitter Stefan Gross melden zich spontaan mensen aan voor een cursus, waar vroeger alleen gepensioneerden dat deden.

De aanwas komt deels door het toegenomen milieubewustzijn. Bijen zijn belangrijk voor behoud van veel plantensoorten.

Lees ook: Bijenhouders slaan vleugels uit in Merkelbeek