Bomaanslag Lyon: DNA-spoor gevonden en nieuwe beelden van dader

Print
Bomaanslag Lyon: DNA-spoor gevonden en nieuwe beelden van dader

Nieuwe beelden van de aanslagpleger. Afbeelding: Politie

Op de resten van het bompakket dat vrijdagmiddag ontplofte in de Franse stad Lyon, waarbij dertien gewonden vielen, is DNA-materiaal gevonden.

Onderzoek moet uitwijzen of het van de aanslagpleger is. Hij gebruikte het middel TATP om zijn met schroeven en metalen balletjes gevulde bom tot ontploffing te brengen, melden Franse media.

Lees ook: Bom Lyon zat vol schroeven, bouten en spijkers

De Franse politie gaf zaterdagavond nieuwe bewakingsbeelden vrij van de verdachte van de bomaanslag. Op de plek van de explosie, gisteravond omstreeks half zes in een drukbezocht voetgangersgebied, vonden sporenonderzoekers een kleine hoeveelheid TATP (tri-aceton-tri-peroxide, acetonperoxide of peroxyaceton). Dat meldt de nieuwszender BFMTV op basis van bronnen dichtbij het onderzoek.

De springstof is bijzonder gevoelig voor hitte, wrijving, schokken of statische elektriciteit en daardoor gevaarlijk maar desondanks populair bij aanslagplegers. Dit omdat ze relatief gemakkelijk zelf te maken is met aceton, waterstofperoxide en zwavelzuur aan de hand van handleidingen die op het internet circuleren.

Wie er achter de aanslag in het centrum van Lyon zit, is niet bekend. Niemand heeft hem al opgeëist en de aanslagpleger is nog voortvluchtig.

Batterijen

Acetonperoxide wordt tot ontploffing gebracht met behulp van elektrische ontstekers. Voor de benodigde elektriciteit gebruiken terroristen volgens kenners meestal rechthoekige 9 volt-batterijen. Die worden vaak teruggevonden - relatief ongeschonden - op de plek van de aanslag.

Op de locatie van de explosie in Lyon, vlak voor een bakkerij in het 2e arrondissement, vonden forensische speurders zeven LR6-batterijen. Ze dienden hoogstwaarschijnlijk voor het elektrische en op afstand bestuurbare ontstekingsmechanisme dat eveneens op de plaats delict lag.

Daar werden tevens twee centimeter lange schroeven, metalen balletjes, een printplaat en stukjes wit plastic gevonden. Die laatste zijn mogelijk restanten van het explosief, zo verklaarde een Franse antiterreuraanklager uit Parijs tijdens een persconferentie over de aanslag.

Anti-terrorismeafdeling

Hoewel er nog geen concrete aanwijzingen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, onderzoekt de anti-terrorismeafdeling van het Openbaar Ministerie in Parijs de zaak. Dit omdat de aanslag volgens de aanklager plaatsvond op klaarlichte dag, op een zeer drukke locatie en met behulp van een explosief bedoeld om veel slachtoffers te maken.

Door de geringe kracht van de explosie, al dan niet het gevolg van te weinig TATP, raakten slechts dertien mensen lichtgewond: negen vrouwen onder wie een meisje van tien en vier mannen. Elf van hen belandden in het ziekenhuis. Bij enkelen moeten operatief scherven worden verwijderd.

Bewakingsbeelden

Van de aanslagpleger ontbreekt nog steeds elk spoor. De Franse politie en veiligheidsdiensten maken jacht op hem. Het vrijdagavond verspreidde opsporingsbericht leverde tientallen tips op.

De dader werd voor het laatst gesignaleerd op bewakingsbeelden bij een brug over de rivier de Rhône. De man van een jaar of dertig had zijn hoofd bedekt, droeg een donkere zonnebril, zwarte trui en lichte korte broek. Hij verplaatste zich per fiets.

Met die fiets aan zijn hand, zette hij omstreeks half zes vrijdagavond een rugzak - geen koffer zoals aanvankelijk werd gemeld - op straat voor de deur van een bakkerij op de hoek van de rue Victor Hugo en de rue Sala. Even later ontplofte de zak met een volgens getuigen ‘oorverdovende knal’. Na de aanslag verdween de man in de richting van de oostkant van de stad.