Duizenden bij Memorial Day-herdenking in Margraten

Print

Afbeelding: Harry Heuts

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Duizenden bezoekers - uit Limburg maar ook uit de ­Verenigde Staten en andere landen -woonden zondag de Memorial Day-herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij.

In Margraten liggen 8301 Amerikaanse soldaten begraven die bij de opmars van de geallieerden door West-Europa om het leven kwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.

Video: De Limburger

De herdenking in Margraten vindt traditioneel op de laatste zondag van mei plaats, één dag voor de viering van Memorial Day in de VS.

Luister ook naar de podcast: Waarom herdenkt Limburg zo massaal gesneuvelde soldaten?

Tijdens de ceremonie werd bekendgemaakt dat enkele van de ‘missing soldiers’ recentelijk zijn geïdentificeerd en dat achter hun naam een bronzen rozet zal worden geplaatst. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, uitte zijn dankbaarheid voor de wijze waarop in Margraten, bijna 75 jaar na de bevrijding, de levens van de vele jonge soldaten nog altijd wordt herdacht en de graven worden opgefleurd met bloemen. „Het is heel fijn om te zien dat dit voor jullie net zo belangrijk is als voor ons.”

Lees ook: Superintendent Shane Williams: ‘Geen van de begraafplaatsen is zoals die in Margraten’

Namens de Nederlandse regering was de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, aanwezig. Ook gouverneur Theo Bovens gaf acte de présence.

Alle graven op het kerkhof en de namen op het monument zijn geadopteerd. De mensen die de graven adopteerden, legden in de dagen voorafgaand aan de herdenking bloemen op de graven. Ook versierden scholieren uit de omgeving de graven met Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes. Als afsluiting van de bijna twee uur durende ceremonie vlogen F-16’s van de koninklijke luchtmacht over de begraafplaats in een ‘missing man formation.’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →