Ondernemers zijn boos over sluiting spoorbrug Locht en zetten advocaat in

Print
Ondernemers zijn boos over sluiting spoorbrug Locht en zetten advocaat in

De bedrijfsleiders van Bertholet, Middegaal en Rapie (v.l.n.r.) balen van de situatie op De Locht en willen geld zien van de gemeente Kerkrade Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

Drie ondernemers van De Locht in Kerkrade hebben een advocaat in de arm genomen in verband met de sluiting van de spoorbrug bij hun in de buurt.

Ze zeggen dat ze minder klandizie hebben sinds de beschadigde brug een jaar geleden dichtging. Daarmee zijn ook hun verdiensten teruggelopen. De komende drie jaar blijft de verbinding op slot, heeft de gemeente Kerkrade laten weten. Vanwege de reeds geleden verliezen en de inkomstenderving die nog volgt, is een schadevergoeding billijk, redeneren de bedrijven.

Eiland

Kurt Middegaal van de gelijknamige autohandel voert mede namens de twee andere bedrijven, transportonderneming Bertholet en autosloperij Rapie, het woord. „Sinds de spoorbrug dicht is, is er geen directe aansluiting meer met onze bedrijven en zitten we als het ware op een eiland. Onze klanten moeten kilometers omrijden en blijven weg. Bovendien is de alternatieve toegangsweg niet geschikt voor de vrachtwagens van 13,5 tot 15 meter die onze bedrijven aandoen.”

Lees ook:Aanpak bruggen en tunnels is bittere noodzaak voor Kerkrade

Het steekt de ondernemers dat er nauwelijks gecommuniceerd wordt door de gemeente. „Waarom kan de brug niet hersteld worden? Je ziet dat dit elders ook kan. We krijgen geen antwoord.” Daarom hebben ze advocatenbureau Lexquire in Heerlen ingeschakeld, dat de mogelijkheid onderzoekt om een schadevergoeding in te dienen. Lexquire gaat niet in op een verzoek van de krant om hierover meer uitleg te geven.

Uitleg

De gemeente Kerkrade wil niet op de claim reageren omdat die nog niet is ingediend. Een woordvoerster zegt verder dat er kort na de afsluiting van de brug contact is geweest met de ondernemers en dat er twee keer een flyer in de buurt is verspreid waarin de situatie wordt uitgelegd. In de flyer staat ook dat de omwonenden worden betrokken bij de verdere planvorming. Bovendien worden de ondernemers binnenkort uitgenodigd om met de gemeente te komen praten.

Overigens klagen niet alle ondernemers over de situatie op De Locht. De eigenaar van schoonheidssalon Beau Sjiek geniet van de rust die er sinds een jaar in de buurt heerst. „Mijn salon ligt net vóór de afgesloten brug, daar hebben mijn klanten geen last van. Maar ik voel wel mee met mijn collega’s. Ik kan me goed voorstellen dat ze in de problemen komen door teruggelopen inkomsten.”