Haelen voetbalt zich veilig na spannende wedstrijd tegen Heer

Print
Haelen voetbalt zich veilig na spannende wedstrijd tegen Heer

Afbeelding: Jan-Paul Kuit

haelen / Maastricht / Itteren -

Debutant Haelen speelt volgend seizoen ook in de tweede klasse. De Midden-Limburgse ploeg boekte zelf de broodnodige zege op Heer: 3-2. Concurrent Heksenberg verloor.

Het was in het treffen met Heer voor Haelen toch nog billenknijpen tot de laatste minuut. Halverwege leek de thuisclub al zeker van de zege door doelpunten van Joep Houben (strafschop) en, net voor de rust, van Randy Vaessen (kopbal) en aanvoerder Rick van der Linden (afstandsschot).

Telefoontje brengt opluchting

Na de rust moest Haelen echter ver terug voor eigen doel door het opportunistisch voetbal van de gasten. In de slotfase werd het nog 3-2.

Een telefoontje uit Heerlen, dat Heksenberg van Caesar had verloren (0-1), zorgde voor enorme opluchting. Want zelfs bij een gelijkmaker van Heer was handhaving een zekerheidje.

Een doodvermoeide aanvoerder Rick van der Linden glom na afloop van oor tot oor. „We zijn allemaal doodop. De vele blessures hebben enorm veel kracht gekost. Met bijna allemaal jongens van Haelen hebben we ons gehandhaafd. Een heel knappe prestatie.”

Kampioenschap

Op zijn eenennegentigste verjaardag promoveerde Haelen voor het eerst in zijn bestaan met een kampioenschap naar de tweede klasse. Twee voetbal-generaties geleden, in de jaren negentig van de vorige eeuw, had Haelen met een eigen ‘dorpsteam’ al talloze seizoenen aan de deur van de tweede klasse geklopt. Toen tevergeefs.

Na die succesvolle jaren zakte de club langzaam weg, met als dieptepunt de degradatie naar de vijfde klasse. Dat duurde zeven jaar. In 2012 lukte het eindelijk om met een titel, na winst in een spectaculair beslissingsduel tegen RKVB, weer de opstap naar de vierde klasse te maken.

In 2016 promoveerde Haelen via de nacompetitie naar de derde klasse. En afgelopen jaar werd met deze nieuwe generatie zelfs het kampioenschap in de derde klasse gepakt.

Het vertrek van ‘sterspeler’ Siem van Dijck naar EVV was na de promotie een gevoelige aderlating.

Collectief

Toch pakte de ploeg zonder hem en met de nieuwelingen Randy Vaessen en de broers Colin en Nino Eijer het prima op in die tweede klasse. Nagenoeg het hele seizoen bivakkeerde Haelen rond de achtste/negende plek. Maar het kostte bijzonder veel energie.

,,Vorig seizoen waren we de best voetballende ploeg,” meende trainer Patrick Wolters. ,,Dit seizoen is dat anders. De tegenstanders in de tweede klasse hebben in de breedte vaak meer sterkere voetballers. We hebben het dit jaar vooral moeten hebben van ons collectief, met veel inzet en strijd. ”

Blessuregolf

Die energievretende speelwijze eiste dit seizoen zijn tol. De selectie werd geplaagd door een lawine aan blessures. In de belangrijke slotfase van de competitie miste Haelen bijna de complete as.

,,Vorig seizoen kon ik bijna constant met dezelfde elf voetballen en had ik slechts zestien spelers nodig. Dit jaar staat de teller al op dertig.” verzuchtte trainer Wolters voor de wedstrijd.

Die blessuregolf is Haelen in de laatste wedstrijden nog bijna opgebroken. De laatste zes duels werd niet meer gewonnen.

Afhankelijk van concurrenten

Dat hakte erin. Haelen zakte voor het eerst dit seizoen in de voorlaatste ronde naar plek twaalf, de plek die verplicht tot nacompetitie voor klassenbehoud. Haelen had de troeven niet meer in eigen hand, was afhankelijk van de resultaten van de twee concurrenten Heksenberg en Eijsden.

,,We moeten met een, eindelijk weer bijna, compleet team van Heer winnen en moeten dan wachten op de verwikkelingen op de andere velden. En dan maar hopen dat er geen dealtjes gesloten worden”, verklaart Patrick Wolters zijn strategie voor het treffen tegen Heer. Die vlieger ging dus op. Het feest in de kantine kon volop beginnen. Dat is de spelers wel toevertrouwd.