Voetbalsprookje: scorende tiener schiet SV United naar titel

Print
Voetbalsprookje: scorende tiener schiet SV United naar titel

Afbeelding: Le Giesen

Wellerlooi / Wanssum -

Indy Phillips (19) heeft SV United zondagmiddag tijdens de laatste minuten van het seizoen tot kampioen gekroond van de vijfde klasse D. Tegen RESIA was hij in een zenuwslopende wedstrijd goed voor de late 1-2 en 1-3, tevens de eindstand.

RESIA-SV United is amper vijf minuten aan de gang als het bericht doorsijpelt dat titelconcurrent VOS heeft gescoord: 1-0. Het duurt niet lang voordat de trekker ook wordt overgehaald in Wellerlooi.

Na drie goede kansen voor United is de eerste mogelijkheid die RESIA krijgt meteen raak. Ralf Wijnhoven zorgt voor het begin van een zenuwslopende middag: 1-0. United komt voor de rust weliswaar langszij via Michal Kolodziejski, 1-1, maar halverwege is VOS met een 3-0 voorsprong tegen RKSVN de virtuele kampioen.

Door bloemen omringd

SV United-voorzitter Herman Rutten blijft even positief als voor aanvang van de wedstrijd. Ondanks de ongunstige tussenstanden denkt hij niet aan een titel voor VOS. De hoogste bestuurder, zittend in de bestuurskamer omringd door bloemen die al vast klaar zijn gezet voor het feest dat als een film door Ruttens hoofd speelt, heeft een vraag voor zijn collega’s van RESIA.

„Ik ga van het beste uit. Dus ik wil weten of jullie als bestuur van RESIA iets willen zeggen als wij straks kampioen worden?” Het antwoord is duidelijk. „Nee, als het zover komt dan is het helemaal jullie feestje. Wij bemoeien ons er niet mee.”

Bellen met Venlo

Rutten ziet meteen in de tweede helft een strafschop van Kevin Koolhof gestopt worden door RESIA-doelman Roy Elbers. In Venlo is het inmiddels 4-0 geworden. United dringt aan onder aanvoering van Kolodziejski en zijn maatje Indy Phillips, maar het blijft maar 1-1.

Er wordt gebeld vanuit Venlo. Wat is de tussenstand? VOS-RKSVN is afgelopen en in 4-3 geëindigd. Gespannen wachten de spelers van John Buksak op het eigen kunstgras af wanneer het klaar is in Wellerlooi.

Net zoals vorige week tegen Kwiek Venlo slaat United in de slotfase toe. Via Indy Phillips: 1-2. Is het klaar? Nee, want scheidsrechter Peymen laat een minuut of tien(!) doorspelen. Rutten lachend: „Ze zeiden in Venlo dat de dorpsclubs elkaar helpen, maar we krijgen hier echt niets cadeau.”

Indianenverhalen

Ondanks indianenverhalen over vaten bier en geldbedragen die RESIA zou krijgen van United, doet de ploeg van hoofdtrainer Fenne Smits het helemaal zelf. Als Phillips voor de tweede keer scoort, diep in de blessuretijd, kunnen de bloemen tevoorschijn worden gehaald en krijgt Rutten van het bestuur van RESIA een microfoon in de hand geduwd om zelf te spreken.

Zo is er een speciaal dankwoord in het Engels richting Kolodziejski. „Deze titel is voor jou”, zegt Rutten onder meer. Daar had hij wel bij moeten vermelden dat de Poolse aanvaller deze gekregen heeft van zijn partner in de voorhoede, Indy Phillips.

„We hadden het lastig, maar ik bleef er in geloven omdat we zoveel kansen kregen”, zegt Philips terwijl Rutten nog bezig is met zijn ode aan Kolodziejski die in vier seizoenen goed was voor 86 doelpunten. Phillips heeft er inmiddels 52 gemaakt sinds hij op zestienjarige leeftijd debuteerde in de hoofdmacht.

Eind goed, al goed

Met slechts negentien lentes achter zijn naam zal hij Kolodziejski vast zeker voorbijgaan in de toekomst. Of er ooit nog zulke belangrijke doelpunten als nummer 51 en 52 het net in vliegen blijft natuurlijk wel de vraag.

„Als jongen van de club is dit natuurlijk fantastisch om mee te maken. Vooral de manier waarop. Ik dacht in aanloop naar deze wedstrijd nog: ‘Als het maar niet mis gaat.’” Een dergelijke gedachte is bij Herman Rutten niet één keer opgekomen. Die gaat altijd van het beste uit. Eind goed, al goed.