Middenpartijen verliezen meerderheid in Europees Parlement

Print
Middenpartijen verliezen meerderheid in Europees Parlement

Afbeelding: AFP

De Europese Volkspartij (EVP) van de christendemocraten en de sociaaldemocraten (S&D) verliezen de meerderheid die zij veertig jaar hebben gehad in het Europees Parlement, zo blijkt uit een eerste raming op basis van nationale exitpolls in elf EU-landen. De groenen, liberalen en eurosceptische partijen staan op winst.

De EVP van topkandidaat Manfred Weber blijft de grootste fractie, maar daalt van 216 naar 173 zetels. De S&D met als boegbeeld Frans Timmermans valt terug van 185 naar 147 zetels.

Lees ook: Opkomst Europese verkiezingen fors hoger

Er zijn 751 zetels te verdelen. De liberale partij ALDE zou derde worden met 102 zetels, een winst van 33 vergeleken met 2014. Dat is inclusief de Renaissance-partij van de Franse president Macron. De groenen komen in de raming uit op 71, een winst van 19.

Lees ook: Christendemocraten en sociaaldemocraten raken alleenheerschappij kwijt

Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen, claimde de overwinning. Volgens de Belgische oud-premier zullen de liberalen essentieel zijn bij de vorming van meerderheden en de keuze voor een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Esther de Lange (CDA), vicevoorzitter van de EVP, wees erop dat de EVP nog steeds de grootste fractie lijkt te blijven. „De oplossing ligt in het centrum. We hebben een sterke meerderheid nodig en wij staan klaar om het voortouw te nemen.’’

Opschuiven

Bas Eickhout (GroenLinks) ziet een belangrijke rol weggelegd voor de groenen, waarvan hij een van de twee boegbeelden is. Als ze steun willen van de groenen zullen de middenpartijen naar „links en groen” moeten opschuiven, zei hij.

Kijk hier hoe er in jouw gemeente gestemd is.

De drie eurosceptische groepen hebben tot nu toe geen blok kunnen vormen. De conservatieve fractie ECR, waar Forum voor Democratie lid van wil worden, zakt van 77 naar 61 zetels. De eurosceptische fractie ENF, waar de PVV in zit, zou van 36 naar 55 zetels stijgen. Een andere eurosceptische politieke groep, de EFDD met onder meer de Brexit Party en de Vijfsterrenbeweging, ziet het aantal zetels naar 53 stijgen.

De gesprekken over machtsverdeling en coalitievorming gaan maandag van start, kondigden tal van politici aan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen