Timmermans: rivaal Weber juicht te vroeg

Print
Timmermans: rivaal Weber juicht te vroeg

Manfred Weber, eerder in debat met Timmermans Afbeelding: ANP

De christendemocraten in het Europees Parlement doen er onverstandig aan de overwinning te claimen in de Europese verkiezingen, vindt hun sociaaldemocratische rivaal Frans Timmermans. Dat lijkt hem, gezien de zware klappen die hun beider partijen hebben gekregen, „een beetje overdreven”.

De Europese Volkspartij (EVP) van Manfred Weber, die fors verliest maar de grootste blijft, „heeft ook flinke klappen gekregen. Ik denk dat wij een beetje bescheiden moeten blijven.” De twee traditioneel grote partijen zouden zich moeten bezinnen op hun verkiezingsnederlaag, vindt Timmermans.

Timmermans wil voorzitter van de Europese Commissie worden en zoekt daarvoor steun in het Europees Parlement. Hij ziet in de eerste uitslagen „de mogelijkheid van een progressieve meerderheid” en hoopt die te verzilveren.

Lees ook: Christendemocraten en sociaaldemocraten raken alleenheerschappij kwijt

Hoewel Weber duidelijk maakte dat zijn partij nog altijd de grootste is, toonde hij zich toch nog voorzichtig. “Het belangrijkst is dat de pro-Europese partijen schouder aan schouder staan. We zijn klaar om compromissen te sluiten. Er is geen stabiele meerderheid zonder de EVP.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen