Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Dit is het beste bier gerijpt in een whiskyvat

Dit is het beste bier gerijpt in een whiskyvat

Bier dat waardeloos proeft, kan later heerlijk zijn. Afbeelding: JEAN-PIERRE JANS

Leg bier een tijdje te rijpen in voormalige whisky-, bourbon- of rumvaten en je krijgt complexe brouwsels bomvol smaak. Ons panel proeft ‘barrel aged’ bieren.

Doorgaans worden bieren gebrouwen in klinische vergistingsvaten van roestvrij staal. Sommige bieren mogen daarna nog een houten vat in, waarin soms wijn, vaak whisky of andere sterke drank tot wasdom kwam. Zie daar de barrel aged bieren; vaak in beperkte oplage verkrijgbaar. Dit is bier dat een flinke smaakverdieping krijgt door de erfenis van de vorige vatbewoner. Met elke slok onthult dit biertje nieuwe eigenschappen; een striptease voor de smaakpapillen.

Op-goed-gelukbieren

Als de brouwer het klappen ...