Aan Tafel

Risotto met zwarte knoflook en paddenstoelen

Risotto met zwarte knoflook en paddenstoelen

Zwarte knoflook krijgt zijn kleur door een fermentatieproces. Hij is zachter, maar toch intenser van smaak dan de gewone variant. Afbeelding: Jaimy van Dijke

Al eens zwarte knoflook gehad? Die heeft een heerlijke intense smaak, die perfect past bij deze risotto met paddenstoelen. Ook lekker met normale knoflook hoor, als je geen zwarte variant kunt vinden.

Wat is zwarte knoflook? Als je die nog nooit gehad hebt is het lastig uit te leggen hoe de smaak is. Maar ik zal het proberen. De smaak is zachter maar smaakvoller dan die van de standaard knoflook. Het is een beetje te vergelijken met hints van soja en balsamico. Het is echt een smaakmaker in een gerecht, een licht zoetje. Zwarte knoflook wordt zwart door een fermentatieproces. Daarnaast is hij ook nog eens heel gezond én erg lekker in deze combinatie van risotto met paddenstoelen en witte asperges.

Risotto met zwarte knoflook en asperges

Voor 2 personen

Bereidingsduur: 40 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:

130 gr risotto rijst

3 tenen zwarte knoflook

200 gr paddenstoelenmix

300 gr witte asperges

70 gr erwten

1 ui

1 bouillonblokje

1 tl tijm

Parmezaanse kaas naar smaak

olie om in te bakken

zwarte peper

Optioneel: 100 ml witte wijn

Bereiding

 • Snipper de ui en hak de zwarte knoflook fijn.
 • Maak de bouillon door 500 ml water (of wat de verpakking aangeeft) te mengen met een bouillonblokje.
 • Snijd of scheur de paddenstoelenmix in kleinere stukjes. Schil de asperges en snijd in stukken van 1,5 cm.
 • Begin met de risotto door in een pan een beetje olie te verhitten en de ui glazig te bakken. Zodra deze glazig is, voeg dan de risotto rijst toe en bak eventjes een paar minuten mee. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat deze in de risotto rijst trekken. Zodra deze opgenomen is, voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Voeg nu ook de tijm toe. Herhaal dit tot de bouillon op is en de rijst bijna gaar is. Voeg bij de laatste hoeveelheid water de stukjes asperge toe. Deze moeten in totaal ongeveer 12 minuten mee garen.
 • Bak in de tussentijd de paddenstoelen in een klein beetje olie in een ander pannetje.
 • Als de risotto rijst bijna goed is, voeg dan de erwten toe, laat ongeveer 4 minuten mee verwarmen en voeg dan de Parmezaanse kaas en gehakte zwarte knoflook naar smaak toe. Breng eventueel verder op smaak met zwarte peper.
 • Verdeel ook de paddenstoelen door de risotto en serveer.
 • Mogen we even je aandacht.
  Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

  Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

  Bekijk abonnementen