Overeenkomst

Stichting Centrum Mook verkoopt gemeenschapshuis

Print
Stichting Centrum Mook verkoopt gemeenschapshuis

Het gemeenschapshuis in Mook gaat over in andere handen. Afbeelding: Jos Gröniger

Mook / Molenhoek / Middelaar / Plasmolen -

De toekomst van het gemeenschapshuis in Mook is gewaarborgd. Stichting Centrum Mook (SCM), die het gebouw in eigendom heeft en voor de exploitatie zorgdraagt, heeft het gemeenschapshuis aan dorpshuis aan de Groesbeekseweg verkocht aan de Milsbeekse Clara van der Valk. Dat hebben B en W van Mook en Middelaar bekendgemaakt.

De nieuwe eigenaresse is ook de beheerder van gemeenschapshuis ’t Trefpunt in Milsbeek en de multifunctionele centra (MFC) in Middelaar en Malden. Van der Valk heeft met de gemeente Mook en Middelaar een overeenkomst gesloten over het beheer van het gemeenschapshuis. Daarin zijn voorwaarden over de exploitatie en een grondruil opgenomen. Daarmee zijn organisaties in Mook verzekerd van onderdak in het gemeenschapshuis.

Hoewel de gemeente niet de eigenaar van het pand is, heeft zij een belang in het gemeenschapshuis. Mook en Middelaar hecht eraan dat stichtingen, verenigingen en scholen gebruik kunnen maken van de gemeenschapsaccommodatie. De overeenkomst die gemeente met Clara van der Valk sluit is het niet mogelijk op de plaats van het gemeenschapshuis appartementen te realiseren. Indien verkoop aan de orde is, heeft de gemeente het eerste recht tot aankoop. Daarnaast blijft de grote zaal beschikbaar als gymzaal. De basisschool neemt de toestellen en materialen over maar dient zelf voor de keuringen, reparaties en vervangingen zorgt te dragen.

Om het hele pand exploitabel te maken wil de nieuwe eigenaresse een perceel aan de achterzijde van het pand verwerven. In ruil daarvoor krijgt de gemeente Mook en Middelaar grond aan de voorzijde (Groesbeekseweg) en een parkeerstrook aan de Gelrestraat terug.

De ruil met gesloten beurzen is volgens wethouder Geertjan Wienhoven van belang voor het instandhouden van het gemeenschapshuis, en het verwezenlijken van de plannen Hart van Mook. Tegenover het gemeenschapshuis verrijst momenteel een complex met zorgappartementen en zorgvoorzieningen. ,,In de overeenkomst is opgenomen dat de gemaakte afspraken blijven gelden, ook wanneer het pand aan de Groesbeekseweg 3 in andere handen zou komen. Bovendien is er de afspraak dat mevrouw Van der Valk het pand weer aan SCM mag overdragen wanneer de exploitatie niet haalbaar blijkt te zijn.”

De commissies Samenleving en Grondgebied bespreken het plan dinsdagavond in de gecombineerde vergadering. De gemeenteraad van Mook en Middelaar neemt donderdag 6 juni een besluit.