Justitie wil camerabeelden kliniek Thijs H., Mondriaan weigert vanwege beroepsgeheim

Print
Justitie wil camerabeelden kliniek Thijs H., Mondriaan weigert vanwege beroepsgeheim

Thijs H. wordt verdacht van drie moorden op wandelaars in Den Haag en Heerlen. Afbeelding: Politiefoto

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek / Maastricht / Itteren -

Het Openbaar Ministerie wil van de GGZ-kliniek Mondriaan in Maastricht camerabeelden waarop drievoudig moordverdachte Thijs H. te zien is.

De kliniek beroept zich op het beroepsgeheim, dus moet de rechter dinsdag oordelen of de beelden toch bij het onderzoek betrokken mogen worden.

,,De rechter-commissaris zal beslissen of Mondriaan zich kan beroepen op het verschoningsrecht of dat de camerabeelden uit de kliniek wel bij het proces betrokken mogen worden”, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Limburg.

Lees ook: Zaak Thijs H: schenden van beroepsgeheim mag niet, ook niet na een dubbele moord

Drie moorden

Thijs H. verbleef in de week van de drie moorden meermaals in de kliniek Vijverdal in Maastricht. De avond voor de moorden op de Brunssummerheide klopte hij daar aan voor hulp en kwam de middag erna weer terug. Toen waren er al vermoedens van H.’s mogelijk betrokkenheid, maar het medisch beroepsgeheim stond het informeren van de politie in de weg. Pas toen H. de ochtend na de moorden wegliep, werd het beroepsgeheim doorbroken en werd de politie ingeschakeld.

Om welke camerabeelden van de kliniek het precies gaat, kunnen justitie en de rechtbank niet melden. Waarschijnlijk wil het OM de beelden om een compleet beeld te kunnen schetsen van de tijdlijn en de geestesgesteldheid van H.

Justitie wil camerabeelden kliniek Thijs H., Mondriaan weigert vanwege beroepsgeheim
Thijs H. op zijn inmiddels verwijderde LinkedIn-profiel. Foto: LinkedIn

Verschoningsrecht

Het medisch beroepsgeheim is strikt, zeggen kenners, dus behandelaars of medisch personeel van de GGZ-kliniek kan niet zomaar informatie delen volgens de wet. Een beroep op het ‘verschoningsrecht’, zoals Mondriaan nu doet bij het vrijgeven van de beelden, maakt kans van slagen.

Lees ook: Hoe wilsvrij en toerekeningsvatbaar was Thijs H.?

De rechter-commissaris moet de afweging maken tussen de medische privacy van H. en het maatschappelijk belang dat alle feiten ‘in rechte aan het licht komen’, zoals de Hoge Raad in eerdere arresten formuleerde.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen