Laagste opkomst in Limburg, maar áls we gaan maken we geen fouten (en meer Limburgse weetjes over de verkiezingen)

Print
Laagste opkomst in Limburg, maar áls we gaan maken we geen fouten (en meer Limburgse weetjes over de verkiezingen)

Wilders verliest fors in Limburg, maar heeft er nog wel de grootste aanhang. Afbeelding: ANP

Roermond -

Hoe deed Limburg het tijdens de Europese Verkiezingen? Wie een blik werpt op de uitslagen, komt opmerkelijke weetjes tegen. Waar kreeg Jezus Leeft één stem, en Denk nul? Een aantal verkiezingsweetjes op een rij.

Opnieuw is de opkomst bij de Europese verkiezingen in Limburg het laagst van alle provincies. Slechts 37,3 procent van de stemgerechtigden nam woensdag de moeite om naar de stembus te gaan.

Maar het moet gezegd. Áls Limburgers gaan stemmen, dan doen ze dat ook bijna foutloos. In de top-5 van gemeenten met de minste ongeldige stemmen, staan uitsluitend Limburgse gemeenten. Koploper is Voerendaal waar slechts vier stemgerechtigden een ongeldige stem uitbrachten. Op de voet gevolgd door Valkenburg (7) en Peel en Maas (12).

Niet zo slecht

Overigens zijn er ook Limburgse gemeenten waar de opkomst helemaal niet zo slecht was. Mook en Middelaar, bijvoorbeeld. Het is de enige gemeente in Limburg waar meer dan de helft van de stemgerechtigden kwam opdagen (52,8 procent). Provinciaal nummer twee, Gulpen-Wittem blijft hangen op 46,7 procent.

PVV valt

Wat deze verkiezingen ook typisch Limburgs is: PvdA stemmen en de PVV laten vallen. De landelijke top-25 met meeste PvdA-stemmers bestaat uit maar liefst 23 Limburgse gemeenten. Alleen Terschelling (met 27,4 procent landelijk op de 22e plek) en Heerenveen (26,8 procent, 25e) verstoren het ritme. De Limburgse gemeente met de minste PvdA-aanhang is Weert: 19,1 procent.

Zoals gezegd: de PVV verliest enorm aan aanhang in Limburg. De grootste ‘winst’ die de partij in deze provincie maakte, is geboekt in Mook en Middelaar. Daar werd het verlies beperkt tot 6,3 procent. Een percentage dat enige relativering behoeft, want Mook en Middelaar is tevens de gemeente met het laagste aantal PVV-stemmers in Limburg: 2,3 procent.

Uitgespeeld

Betekent dit alles dat de rol van Wilders’ partij is uitgespeeld in Limburg? Nee. Wie de landelijke top-10 opvraagt, ziet dat daar slechts twee niet-Limburgse gemeenten in voorkomen: koploper Rucphen en de nummer 6 Pekela. Kerkrade, Landgraaf, Brunssum en Stein figureren gewoon in de top-5.

Ronduit slecht

In de toplijst met minste VVD-stemmers prijken ook een aantal Limburgse gemeenten: In Kerkrade (4,7 procent), Simpelveld (5,9) en Heerlen (6,9) doet de partij het ronduit slecht. In Mook en Middelaar (16,1) zijn de liberalen binnen Limburg het populairst. Het CDA wist in slechts één Limburgse gemeente winst te behalen. In Peel en Maas werd welgeteld één procent meer binnengesleept.

Forum voor Democratie deed het in Limburg in Brunssum het best, daar werd 15,8 procent van de stemmen binnengesleept, net iets meer dan in Kerkrade (15,0). De slechtste Limburgse score had de partij in Gulpen-Wittem waar 9,3 procent werd binnengesleept.

Roemer-effect

Nog zo’n lijstje met grote Limburgse verliezers. In de landelijke vergelijking scoren de socialisten nog altijd hoog in Heerlen (9 procent, landelijk goed voor een vierde plek) en Kerkrade 6,3 procent. Maar wie naar de verliespercentages kijkt, ziet een dubbele klap in het gezicht van waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen. In zijn eigen woonplaats Boxmeer is het ‘Roemer-effect’ uitgewerkt en incasseert de SP landelijk het grootste verlies van allemaal: -16.6 procent. In de gemeente waar hij de burgemeestersketting draagt, verliest zijn SP 11,6 procent . Goed voor een landelijk 5e plek op de lijst van SP-verliezers. De top-10 van dat verlieslijstje telt zes Limburgse gemeenten. Teken aan de wand: de gemeente waar de SP in Limburg het minst verloor is Nederweert. Een gemeente die niet bepaald bekendstaat als een SP-bolwerk. Het verlies werd hier beperkt tot 5,4 procent.

Jezus Leeft

De politici van Denk hebben in Limburg nog heel wat te winnen. De landelijke top-5 van gemeenten met de minste stemmen voor die partij, bestaat uitsluitend uit Limburgse gemeenten. In Voerendaal en Mook en Middelaar kreeg de partij ook werkelijk nul stemmen. Ter vergelijking: dat is in Mook welgeteld één stem minder dan de partij Jezus Leeft kreeg.

De senioren van 50PLUS kunnen in Roermond een bescheiden feestje vieren. Het is de enige Limburgse gemeente waar de partij winst wist te boeken: 0,1 procent. In Gennep wist de partij de nul te houden. In de rest van de provincie staat ze op verlies.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen