Duofiets

Sociaal trappend door de regio

Print
Sociaal trappend door de regio

De beide duofietsen bij het Lees en Ontmoetingspunt in Molenhoek. Afbeelding: Jos Gröniger

Molenhoek / Mook / Plasmolen / Middelaar -

De successtory van de duofiets in Mook en Middelaar duurt voort. De initiatiefnemers van de Algemene Hulpdienst (AHD) in Molenhoek, Mook en Middelaar hebben sinds dit jaar de beschikking over een tweede duofiets met trapondersteuning. Het nieuwe voertuig wordt gestald in Middelaar, en daarmee kunnen aanvragen uit het zuiden van de gemeente gemakkelijker bediend worden.

De eerste duofiets is gestationeerd bij het Kandinsky College in Molenhoek.

De grote aanvraag voor ritten met de ‘sociale fiets’ verraste de initiatiefnemers. In de periode september tot en met december werd het voertuig meer dan veertig keer uitgeleend. Uitgaande van toenemende groei filosofeerden zij over de aanschaf van een tweede fiets. Een telefoontje van de Sociëteit Oud Adjudanten Plezier (SOAP) kwam als geroepen. ,,Ik werd gebeld met de vraag of SOAP de opbrengst voor het jaarlijkse benefietdiner mocht doneren voor de aanschaf van een tweede duofiets”, zegt Piet van Eekelen. De Molenhoeker bedacht zich niet, en nam het aanbod gretig aan.

Zodoende kunnen twee keer zoveel mensen gebruikmaken van de duofiets. Sinds maart wordt de beide fietsen weer uit de stalling gereden voor ritjes door de omgeving. Belangstellenden kunnen de fiets kosteloos lenen door middel van reservering via de site van de AHD. Ook telefonisch reserveren is mogelijk. De duofiets met elektrische trapondersteuning kan geleend worden door alleenstaanden die er met een begeleider van de AHD op uitgaan. Ook kan de fiets zonder vrijwilliger van de AHD geleend worden. De doelgroep is erg divers. ,,Iedereen mag van de service gebruikmaken. Een alleenstaande kan er zo een paar uurtjes met een vrijwilliger op uit. En je mag meetrappen met je buddy”, zegt Mimi van Eekelen. De duofiets is een sociaal hulpmiddel. ,,Je kunt gezellig kletsend fietsen, want op deze fiets zit je naast elkaar. En je kunt kiezen of je een ochtend, middag of hele dag wilt fietsen. Er zijn bovendien diverse routes beschikbaar. En kom je onverhoopt met pech te staan, er is een telefoonnummer voor hulp”, vult coördinator Jan Janssen aan. Klik hier voor informatie en reservering.